8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Intelligente verkeerslichten op de Hoofdweg voor meer doorstroming

Vanaf 27 november vervangt de gemeente de huidige verkeerslichten op de Hoofdweg voor intelligente verkeerslichten. Een intelligent verkeerslicht zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer. Hiermee werkt de gemeente Capelle aan den IJssel aan de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad.

Dagelijks rijden zo’n 24.000 motorvoertuigen over de Hoofdweg. Het is daarmee een van de drukste verkeersaders van Capelle aan den IJssel. De verkeerslichten zijn aan vervanging toe. Wethouder Rik van Woudenberg: “Inwoners gaan met de intelligente verkeerslichten straks merken dat het licht sneller op groen gaat als er geen verkeer van de zijwegen komt. Ze kunnen dan makkelijker doorrijden. Dit zorgt ook voor meer verkeersveiligheid en een betere luchtkwaliteit door minder CO2-uitstoot. Een win-win-win-situatie.”

Langer op groen
Alle 30 verkeerslichten in Capelle aan den IJssel vervangt de gemeente op termijn door intelligente verkeersregelinstallaties. De verkeerslichten aan de Hoofdweg zijn de eerste. Een intelligent verkeerslicht heeft als extra voordeel dat er gegevens met weggebruikers worden uitgewisseld via apps of navigatiesystemen. Zo blijven de verkeerslichten langer groen als er meer verkeer op de weg is. Ook krijgen weggebruikers advies over hun snelheid zodat ze groen licht krijgen. Dit zorgt voor verbetering van de doorstroming en bereikbaarheid van Capelle. Doorstroming heeft weer positieve effecten op de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit door minder CO2-uitstoot.

Overlast
Vanaf 27 november vervangt de gemeente de verkeerslichten op vijf kruispunten aan de Hoofdweg en één aan de Abram van Rijckevorselweg. De vervanging per kruispunt duurt ongeveer twee weken. Op 14 maart 2024 verwacht de gemeente klaar te zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens de kerstperiode en in de avond en nacht wordt niet gewerkt. Automobilisten moeten wat overlast betreft rekening houden met het volgende:

  • Er zijn tijdelijke wegafzettingen. De verkeerssnelheid gaat tijdens de werkzaamheden van 50 km/u naar 30 km/u.
  • Bestemmingsverkeer moet soms omrijden. Op het kruispunt waar we de installatie vervangen, is de verbinding met de zijwegen en parallelweg gesloten. Bestemmingsverkeer moet dan omrijden via een volgend of eerder kruispunt.
  • Alle bedrijven aan de Hoofdweg blijven bereikbaar, de parallelweg is open.

Voor meer informatie: https://capellebouwtaandestad.nl/project/verkeerslichten.

Advertentie