8.5 C
New York
woensdag 24 juli 2024

PVV winnaar in de dorpen behalve in Moerkapelle en Oud-Verlaat       

De PVV is Moordrecht, Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den IJssel op dorpsniveau de grootste partij geworden. In het buurtschap Oud-Verlaat bleef de VVD de grootste en in Moerkapelle was de SGP nog steeds de grootste en won ook nog ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit de uitslagen vanuit de gemeente.

In Moerkapelle steeg de SGP als grootste partij en ook de PVV steeg fors. De VVD verloor juist fors en ging van tweede naar derde partij. De nummer 3 van 2021. De ChristenUnie werd in 2021 derde maar werd nu behalve door de PVV ook door Nieuw Sociaal Contract ingehaald, de partij ging van 12% naar 7,3%

In Moordrecht was de PVV veruit de grootste, ruim een kwart van de stemmers koos de partij van Wilders. Winnaar in Moordrecht van 2021, de VVD daalde van 23,1 naar 16,8% . Het Nieuw Sociaal Contract werd derde met 12,2%. De nummer 2 van vorige keer, D66, ging van 13,8% naar nog maar 5,2%. GroenLinks/PvdA werd de vierde partij met een forse stijging naar 10,3%.

In Nieuwerkerk komt de uitslag nagenoeg overeen met die van Moordrecht en Zevenhuizen. De PVV van Geert Wilders scoort hier ook bij ruim een kwart van de uitgebrachte stemmen, gevolgd door de VVD die ook in Nieuwerkerk verloor. NSC, de partij van Omtzigt werd derde, PvdA/Groenlinks werd vierde gevolgd door D66.

In het buurtschap Oud-Verlaat werden maar 328 stemmen uitgebracht (278 in 2021) en hier bleef de VVD de grootste ondanks een verlies. De PVV scoorde met 18% drie keer zoveel als de vorige keer en verder scoorde  Nieuw Sociaal Contract 13,1% een derde plek. PvdA/GroenLinks won en werd vierde en D66 werd de vijfde partij.

In Zevenhuizen haalde de PVV de hoogste score van alle dorpen, 29,1% van de uitgebrachte stemmen gingen naar de Partij voor de Vrijheid. De VVD ging als tweede partij van 27 naar 20,1% en 12% van de stemmen gingen hier naar de partij NSC van Omtzigt. PvdA/GroenLinks groeide maar niet zo hoog als in de andere dorpen en D66 werd ook fors kleiner in Zevenhuizen.

Overige verkiezingfeiten

  • Er waren bij deze verkiezingen drie lokale kandidaten. Meppelink (CDA, Moordrecht) scoorde het beste met 54 stemmen, Thiadens (PVV, Zevenhuizen) kwam op 21 en Soltani (JA21, Moordrecht) kreeg slechts 5 stemmen.
  • 42 stembiljetten (van de 28.223) zijn ongeldig verklaard
  • 45 stemmers brachten een blanco stem uit
  • 528 van de 1047 kandidaten kregen helemaal geen stem
  • De partijen Samen voor Nederland en Politieke partij voor basisinkomen kregen slechts 4 stemmen in Zuidplas
Advertentie