8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Verruiming openingstijden HPV-priklocaties

De openingstijden van de HPV-priklocaties voor jongvolwassenen in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden (locatie ECC) zijn verruimd. Deze locaties zijn nu open van dinsdag t/m zaterdag, in plaats van alleen zaterdag.

Nu nog gratis

Jongvolwassen kunnen de komende maand op maar liefst elf priklocaties terecht voor een gratis HPV-prik. Zonder afspraak, makkelijk en dichtbij. Hecht GGD Hollands Midden hoopt dat dit jongeren extra stimuleert om nog dit jaar langs te komen voor een HPV-prik. Jongvolwassenen tussen de 19 en 27 jaar kunnen in 2023 gratis een HPV-vaccinatie halen? De laatste mogelijkheid om dit jaar de prik te halen in regio Hollands Midden is op zaterdag 23 december. In 2024 zijn er veel minder HPV-priklocaties open.

Voor langdurige bescherming tegen het HPV-virus zijn twee prikken nodig, met minimaal vijf maanden ertussen. Haal je de eerste HPV-prik na 2023? Dan kun je – vanwege de vijf maanden interval – pas na 1 juni 2024 de tweede prik krijgen en moet je die zelf betalen. HPV-vaccinatie is vanaf 1 juni 2024 niet meer gratis voor jongvolwassenen. Heb je de eerste prik al minimaal vijf maanden geleden gehad? Dan kun je de tweede prik ook het beste nog in 2023 halen. Van januari tot 1 juni 2024 is de HPV-prik namelijk op veel minder plekken en minder vaak verkrijgbaar dan dit jaar. Grote kans dat je dan dus verder moet reizen voor je HPV-prik.

HPV-priklocaties jongvolwassenen

Op onderstaande priklocaties in en om Zuidplas kun je binnenlopen zonder afspraak. Kom je tweede prik pas halen nadat je een herinnering hebt ontvangen. Deze krijg je vijf maanden na de eerste prik via sms of email. En vergeet je ID niet, want zonder ID geen prik. Openingstijden kunnen wijzigen. Check daarom voor vertrek altijd www.ggdhm.nl/hpv-jongvolwassenen voor de meest actuele informatie. Hier vind je binnenkort ook info over de priklocaties in 2024.

  • Gouda, GGD-priklocatie: t/m 23 december op dinsdag t/m zaterdag van 8.00 tot 15.30 uur.
  • Nieuwerkerk aan den IJssel, Muziekschool MOZ-Art: vrijdag 15 december van 19.00 tot 21.00 uur.

Over HPV en de vaccinatie

HPV is zeer besmettelijk; acht op de tien mensen raken in hun leven ongemerkt besmet met HPV via intiem contact. Het virus kan op latere leeftijd kanker veroorzaken aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. HPV-vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker, ook als je al seksueel actief bent. De werking van het HPV-vaccin wordt continu onderzocht, blijvende bijwerkingen zijn daarbij niet gevonden. Voor meer info of hulp bij het maken van een keuze is er www.hpvkeuzehulp.nl.

Advertentie