8.5 C
New York
zaterdag 18 mei 2024

Recreatieschap Hitland: Openen ijsbaan is onverantwoord

In Nieuwerkerk zijn er traditionele discussies en een hiervan is de jaarlijks terugkerende vraag, waarom staat de IJsbaan in Park Hitland niet onder water met de komende vorst. Dit leidde weer tot een discussie op de populaire Facebookgroep Je Bent Nieuwerkerker waarbij de beschuldigende vinger naar de gemeente Zuidplas gaat.

Onterecht want de ijsbaan langs de Hitlandselaan is eigendom van het recreatieschap Hitland, een gemeenschappelijke regeling betaald door de gemeenten Zuidplas en Capelle aan den IJssel maar met eigen zeggenschap. Ton Aker, directeur van deze organsatie geeft, na vragen van Gouwe IJssel Nieuws, uitleg over het ontbreken van water op de ijsbaan.

Aker legt uit dat ijsbaan Hitland, zonder georganiseerde exploitatie, niet open gaat: “Schaatsclub Hitland is vorig jaar opgehouden te bestaan. Normaliter zouden de vrijwilligers georganiseerd worden door de club voor het prepareren, het onderhoud en beheer en de exploitatie van de ijsbaan. Het recreatieschap zorgt dan voor het onder water zetten“.

Dit laatste is niet gebeurd om meerdere redenen: na medio oktober bleek het door de vele regenval niet meer om het gras nog een keer heel kort te maaien en te rollen. Hierdoor ligt er een ongelijk maaiveld met hoog gras waardoor er relatief veel water in moet. De dijkjes rondom zijn echter verweekt en houden het dan niet of nauwelijks waterdicht” aldus Aker.

Volgens Aker moet er dan wel strenge vorst komen en dat wordt niet verwacht en zonder goede voorbereiding acht hij het onverantwoord om de ijsbaan open te gooien: “Er zou, voor een betrouwbare ijsvloer, een aantal dagen en nachten stevige vorst moeten zijn. Als die verwachting minder is, is het zonder voorbereiding en toezicht niet verantwoord de ijsbaan maar gewoon vol te laten lopen en dan maar te zien of men er op gaat. Het blijft tenslotte de naam ijsbaan houden en dan is het recreatieschap aansprakelijk voor eventuele ongelukken. Dat acht ik niet verantwoord

De ijsbaan kent sinds de aanleg een roerige geschiedenis. Al meerdere keren is er over het onderhoud gesproken en keer op keer bleef de klacht dat de ijsbaan lek was. Toen het eindelijk een keer open kon, bleek de verlichting niet te werken. Met de opgeheven schaatsclub en het kwakkelende weer in Nederland is de kans groot dat het een grasbaan blijft. Misschien handig om het plan om er een laagje asfalt op te leggen opnieuw te overwegen. In dit plan kan de baan voor meerdere doeleinden worden gebruikt en met een klein laagje water snel tot landijsbaan worden omgetoverd bij vorst.

In 2018 stak het gras boven het ijs uit op delen van de ijsbaan
Advertentie