8.5 C
New York
zondag 5 januari 2025

Analyse: Situatie geluidswand speeltuin leidt tot onnodige escalatie

De geplande geluidswand aan de speeltuin aan de Kleinpolderlaan in Nieuwerkerk aan den IJssel lijkt af te stevenen op een escalatie tussen de bewoners van de Polderdreef en Kleinpolderlaan, de gemeente Zuidplas en bewoners van het Veldewater. En uit alle gebeurtenissen mag gesteld worden dat wethouder Zijlstra hier leiderschap had moeten tonen en niet blind moet varen op voorstellen van ambtenaren. Opvallend is dat dit ook al gebeurde bij projecten op het Kleuterpad, het IJsselpark en de Batavierlaan.

Allereerst de aanleiding van de geluidswand in de speeltuin. Er waren twee meldingen van geluidsoverlast binnengekomen en hierop is de gemeente in actie gekomen. Dat siert de gemeente maar had dit nu de grootste prioriteit en was het probleem het grootst? In ieder geval is er gekozen om een enquête te houden waar men al vragen kan stellen bij de uitkomst. Wie bij Wiskunde heeft opgelet zit dat niet 30% mensen geluidsoverlast ervaart maar dat 44% van de (zeer) ontevreden mensen dit als reden aangeeft. Dat komt dan uit op 13,2% van de respondenten. Daarnaast is de enquête uitgezet onder direct betrokkenen (gebruikers) en bewoners aan de andere kant van het water. Dat geeft dan sowieso een diffuus beeld en maakt hele enquête ongeschikt als basis voor een besluit.

Maar dan het besluit tot een geluidswal? De speeltuin is al een postzegel en telt : een glijbaan, een een schommel, een klimtoestel en een wipkip. Daarnaast ligt een beukenhaagje met veel dode planten (zie enquête). Als oplossing moet er dan in de dijk een wand worden geplaatst. Dit is een unicum in Nederland. Nadat het AD na anderhalve maand het oppikt komt RTL en Powned ook langs om deze bijzondere situatie breed uit te meten. En het is niet de eerste keer dat een poging van de gemeente Zuidplas om kinderen stil te krijgen in een speeltuin faalt, denk maar aan de gebeurtenissen in Moerkapelle in 2019 met een bord met gilverbod in de speeltuin. In het collegeprogramma is het niet terug te vinden maar een speeltuin zonder lawaai is een utopie. Is er hiervoor überhaupt een geldende norm in Nederland waaraan getoetst kan worden?

Nadat het plan bekend werd in november 2023 kwamen er veel bezwaarschriften binnen terwijl de vergunning nog niet was aangevraagd. Dat zorgde voor onrust en vooral boosheid aan de kant van de Polderdreef, enige overlast die werd genoemd is zijn hangjongeren. Bewoners van de polderdreef zijn vooral boos op de “overkant” van de ringvaart. Tijdens de commissievergadering stelde de wethouder dat lawaai van spelende kinderen aan de opvoeding lag, tot irritatie van de raadscommissie. Hij zei echter niks over de vragen van de representativiteit van de enquête. Hij beloofde met de bewoners in gesprek te gaan en daarmee leken de vonken weggehaald te worden bij de explosieve situatie.

Afgelopen week zijn er palen neer gezet op de plaats waar het geluidsscherm moet komen. Welke ambtenaar dan ook besloten heeft om palen neer te gaan zetten om te laten zien hoe hoog de geluidswand gaat worden is niet bekend, maar daar waar een wethouder probeert de vonken weg te halen, gooit de ambtenaar juist olie op het vuur. De bewoners zijn nog woester en dat wordt nog een keer extra gevoed als er op Facebook filmpjes verschijnen waarop een tuinfeest met veel lawaai aan de kant van de ringvaart aan het Veldewater wordt getoond. Wist de wethouder van de borden en palen? Zo nee, heeft hij wel een goed gesprek te gaan als eindverantwoordelijke. Als hij het wel wist, waarom drijft hij de boel zo op de spits. De bewoners hebben inmiddels de palen uit de grond gehaald en naast het bord neergelegd als teken aan de (niet te bouwen) wand.

Het wordt nu voor Wethouder Zijlstra bijna een onmogelijke taak om de brand te blussen, want het neerzetten van een geluidswand zal een stroom aan bezwaren opleveren. Doe je niks, blijft er onmin bij de klagers. Al mag ook overwogen worden dat het een gegeven feit is dat spelende kinderen geluid maken. Een echte oplossing zou zijn om in ieder geval een poging te wagen om overlast door rondhangende jeugd tegen te gaan. Maar daarvoor is maar beperkt capaciteit bij Jeugdwerk en Handhaving.

Of de twee bewoners groepen onder leiding van de gemeente met elkaar uitkomen is dus de grote vraag. Dinsdag 16 januari staat de volgende aflevering van deze soap gepland door middel van een bewoners bijeenkomst waarvoor iedereen die in de buurt woont uitgenodigd zou zijn.

palen naast bord gelegd
Duidelijk te zien dat de paal, die de hoogte moest aantonen, eruit gewrikt is.
Advertentie