8.5 C
New York
maandag 13 mei 2024

Zuidplas staakt voorlopig plan geluidswand speeltuin             

De gemeente Zuidplas staakt voorlopig het plan voor de geluidswand voor de speeltuin aan de Polderdreef. Dat is de uitkomst na een rommelige bijeenkomst voor bewoners. Zowel de medewerker als wethouder Zijlstra gingen tijdens deze avond door het stof over de manier waarop probleem was aangepakt.  Een poging om met een presentatie de verkeerde communicatie uit te leggen viel ook niet bij alle bewoners in goede aarde. De bewoners voelden zich al niet gehoord door de gemeente en als het afvoerputje van Nieuwerkerk. De avond is gekomen nadat de belangenorganisatie Onbeperkt Zuidplas hier voor de bewoners in de bres was gesprongen.

De aanleiding bleek tijdens de avond gebaseerd te zijn op 1 klacht van een bewoner van het Veldewater en volgens wethouder Zijlstra waren er uit de enquête nog meer klachten gekomen. Maar staande de vergadering bleek de enquête helemaal niet representatief te zijn met 34 antwoorden op 270 enquêtes en de interpretatie van de antwoorden had ook anders gekund. Veel bewoners hadden ook een andere beleving bij de enquête, dat deze zich op de kwaliteit van de speeltuin richtte en hebben deze als zodanig ingevuld.

De overlast van hangjongeren is niet geconstateerd door de jongerenwerker, die waren er niet. De direct aanwonenden vinden de hangjongeren minder erg. De tieners waren zelf ook aanwezig en hiermee is ook het gesprek aan gegaan. Daaruit bleek dat met de melder en de jongeren ook een en ander is gebeurd wat nu verder door gemeente en wijkagent wordt opgepakt. De ouders vroegen of als er problemen zijn, de jongerenwerker naar de ouders willen komen om het op te lossen. De oproep is om als er wat is, dit te melden en niet zelf actie te gaan ondernemen om verdere escalatie te voorkomen.

Weer excuus wethouder Zijlstra

Wethouder Zijlstra stak de hand in eigen boezem en bood excuus aan. Dit is niet de eerste keer dat een plan verkeerd loopt door de manier waarop de communicatie plaats vindt, zoals bijvoorbeeld met de voorgenomen scholenbouw in het IJsselpark. Ook vond hij dat zijn opmerking dat geluidsoverlast door opvoeding kon komen zeker geen verwijt naar deze inwoners was. Het projectteam was ook geschrokken van de media aandacht, zowel lokaal als landelijk voor het probleem.

Uiteindelijk wordt er gekeken of de overlast, mocht hier al echt sprake van zijn, verdeeld kan worden als ook de speeltuin bij de ‘bananenflat’ wordt gerealiseerd. Dan pas gaat men verder kijken of er nog een geluidsmeting moet worden gedaan. De kleinere nestschommel moet volgens de wethouder hier ook aan bijdragen. Maar de bewoners willen de  oude grotere nestschommel terug. Al snel bleek dat het niet ging om geluid maar een mogelijk veiligheidsprobleem. De bewoners bleven bij het standpunt dat de grote schommel terug moest keren.

Met deze avond lijkt de grootste kou uit de lucht gehaald te zijn en verdere escalatie voorkomen. Daarnaast kan het plaatsen van een geluidswand hier leiden tot een precedentwerking waarbij alle speeltuinen in de toekomst geluidswanden zouden moeten krijgen als hierom gevraagd wordt. Onbeperkt Zuidplas heeft laten weten het dossier te blijven volgen.

Advertentie