8.5 C
New York
zaterdag 4 mei 2024

Voorleesfeest in peuterspeelzaal Hobbelpaard Moerkapelle

Hoe werkt een boek eigenlijk, hoe gaat hij open en houd ik hem niet op de kop? Deze vaardigheden leren peuters op de nationale voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari 2024. Zo ook op peuterspeelzaal ‘t Hobbelpaard waar deze 10 voorleesdagen de kinderen  extra worden voorgelezen èn gestimuleerd zelf te lezen en plaatjes te kijken.

Bij de peuterspeelzaal in Moerkapelle, kwam een speciale gast het prentenboek van het jaar “Help! Een verrassing” voorlezen. Het was ‘oma Beppie’, de bijna 80 jarige Beppie Roos, één van de mede oprichtsters die 53 jaar geleden deze speelzaal oprichtten. Beppie is het voorlezen zeker niet verleerd en hierdoor hebben 16 muisstille peuters intens genoten. Na het verhaal hebben zij nog even nagepraat over vosje August en zijn verrassing.

Ook twee leerlingen uit groep acht van de Rehobothschool kwamen voorlezen. Emmy en Joerie vonden het heel leuk deze peuters zo stil te zien luisteren en kijken naar de prenten. De leidsters van de peuterspeelzaal in Moerkapelle hebben zelf contact gezocht met de basisschool met de vraag of er leerlingen wilden voorlezen. De kinderen uit groep 8c waren zo enthousiast dat er lootjes getrokken moesten worden.

HeeL de klas wilde graag voorlezen. Er moesten daarom lootjes getrokken worden.

Emmy vertelt dat zij kleine kinderen heel leuk vindt, Joerie sluit zich hierbij aan. De bijna schoolverlaters hebben niet het idee dat zij later gaan werken met kinderen maar zijn beide blij dat ze deze kans hebben kunnen pakken.

Ook peuterleidsters Jolanda en Anja vinden het mooi om te zien hoeveel basisschoolleerlingen er enthousiast zijn om naar de speelzaal te komen. ‘Je moet het toch maar durven’. Volgende week komen er waarschijnlijk nog kinderen van de Keijzerschool uit het dorp voorlezen.

Het (voor)lezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Ook zorgt het vaak voor meer verhaalbegrip en leesplezier.

Advertentie