8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Waddinxveen werkt met de buurt aan eerste aardgasvrije wijk

oplossingen voor aardgas te komen gaan we nu in gesprek met de eerste (start)buurten. De gemeente Waddinxveen doet dit in 2024 en 2025 met de inwoners en ondernemers van de buurten Groenswaard 1, 2 en 3, Vondelwijk en Peter Zuidlaan en Horstenbuurt (GVPH). In deze periode krijgen zij informatie over de duurzame oplossingen in plaats van aardgas en werken we aan plannen voor de buurt. Uiteindelijk vragen wij de buurt hun voorkeur te geven voor een andere, duurzame oplossing in plaats van aardgas.

Plannen maken met alle inwoners
De gemeente nodigt alle inwoners en ondernemers uit de startbuurt GVPH uit om samen plannen te maken om van het aardgas af te gaan. Dit doen we voor inwoners met een eigen huis, inwoners van een vereniging van eigenaren en inwoners die huren bij Woonpartners Midden-Holland of een andere verhuurder. In 2024 informeren wij hen onder andere over aardgasvrij wonen, de technieken, de voor- en nadelen van de technieken en de kosten. De gemeente organiseert meerdere bijeenkomsten waar inwoners van de startbuurt GVPH terecht kunnen met vragen. Ook kunnen zij vragen stellen bij een informatiepunt in de wijk of via de contactgegevens van de gemeente.

Wethouder Brigitte Leferink (duurzaamheid) steunt de duurzaamheidsopgave waar we in Waddinxveen voor staan: “Vanuit de gemeente zetten we veel stappen op het gebied van duurzaamheid. Met deze stappen zetten we in op meer groen, meer kwaliteit, schone energie en minder energieverbruik. Samen maken we Waddinxveen klaar voor de toekomst. We willen allemaal wonen, leven en werken in een leefbare, groene en klimaatbestendige gemeente. Nu, maar ook in de toekomst. Dat betekent dat we zoeken naar een andere, duurzame oplossing in plaats van aardgas. Dit doen we samen met inwoners, dus we roepen iedereen uit de startbuurt op om mee te denken, alle vragen te stellen en uiteindelijk een voorkeur uit te spreken voor een andere, duurzame oplossing in plaats van aardgas.

In 2025 spreekt de startbuurt een voorkeur uit voor een andere, duurzame oplossing in plaats van aardgas
Aardgasvrij wonen betekent dat men de huizen en water op een andere manier gaan verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld via een collectief warmtenet, waar warm water door leidingen onder de grond naar meerdere huizen stroomt. Deze warmte komt dan mogelijk van restwarmte van de industrie of uit de grond (geothermie). Een andere mogelijkheid is gebruikmaken van een warmtepomp of infraroodpanelen. Koken gebeurt voortaan op inductie, met elektriciteit in plaats van aardgas. Al deze mogelijkheden bespreekt de gemeente met de inwoners van de startbuurt, waarbij aandacht is voor alle vragen. Uiteindelijk heeft Waddinxveen in 2025 van alle inwoners van de startbuurt en van Woonpartners Midden-Holland de voorkeur voor een andere, duurzame oplossing in plaats van aardgas. Met deze voorkeuren neemt de gemeenteraad een besluit. Daarna gaat Waddinxveen verder om de wijk uiteindelijk in stappen aardgasvrij te maken. Men verwacht dat alle gebouwen in de startbuurt in 2034 aardgasvrij zijn.

Stap voor stap naar aardgasvrij Waddinxveen
Waddinxveen werkt in fasen aan aardgasvrije buurten in Waddinxveen. We beginnen met de buurten in de GVPH. In de jaren daarna zijn de andere buurten in Waddinxveen aan de beurt. Een overzicht van wanneer uw buurt aan de beurt is vindt u in de Transitievisie Warmte op waddinxveen.nl/duurzaamheid/transitievisie-warmte

Neem contact op, stel vragen of bezoek ons
Inwoners van Groenswaard, Vondelwijk en Peter Zuidlaan en Horstenbuurt kunnen voor meer informatie naar www.waddinxveen.nl/aardgasvrij gaan. Zij kunnen zich inschrijven voor de nieuwsbrief om updates te ontvangen over de plannen voor de buurt. De gemeente heeft ook een informatiepunt in de wijk. Bezoek ons op Wingerd 45 voor vragen en informatie. Openingstijden vindt u op www.waddinxveen.nl/aardgasvrij.

Advertentie