8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Analyse : VVD zet hakken fors in het zand over Vijfde Dorp

Tijdens de commissievergadering op dinsdag 19 maart bleek de VVD, naast de SP, de meest kritische partij te zijn op (het proces tot) de komst van het Vijfde Dorp. Daarmee voerde de coalitiepartij de kritiek op het eigen college aan.

Ook het CDA was als coalitiepartij bijzonder kritisch op het college, maar beduidend minder fel dan de VVD. Die liet met haar inbreng de bijdragen van oppositiepartijen NEZ en PvdA/GroenLinks verbleken.  Coalitiegenoten D66 en ChristenUnie/SGP hadden wel veel vragen, maar accepteren de risico’s van de gebiedsontwikkeling.

Het is bekend dat de VVD niet tegen het Vijfde Dorp is, maar Van Wijnen voerde het woord afgelopen dinsdag vooral over het proces waarmee het Vijfde dorp tot stand lijkt te komen. In zijn betoog riep Van Wijnen op om het samen te doen als Team Zuidplas. Van Wijnen vroeg zich openlijk af of het college hier ook bij wilde horen.

Volgens hem moet er één wethouder voor het Middengebied komen en moet het college de polder in om met de betrokkenen te gaan praten: “Waar ons college van burgemeester én wethouders (ik zeg het maar gewoon even hard) zich alleen laat zien als er gasten op bezoek zijn voor een bus-tour. Die nooit eens een rondje door het gebied hebben gemaakt om te vragen: hoe is het nu met je? Wat doet dit met je? Wat ons (en enkele betrokkenen tijdens de inspraak) ook opviel: waar was onze burgemeester op de inspraakavond. Natuurlijk heeft hij hier formeel geen enkele rol, maar als burgervader hoor je hier dan toch te zijn?”

Omdat de burgemeester niet bij de vergadering was, reageerde wethouder Schuurman dat hij niet over de agenda van de burgemeester gaat. Wel beloofde hij Van Wijnen dat er nu meer tijd is om als college met de betrokkenen te gaan praten.

Van Wijnen somde ook op wat er volgens hem niet goed ging. Het VVD-raadslid vindt dat inwoners en ondernemers serieus genomen moeten worden. Van Wijnen vond het kwalijk dat de verslagen van keukentafelgesprekken lang op zich lieten wachten, fouten bevatten of geen volledige weergave van het gesprek waren. Volgens Van Wijnen gaf de gemeente dit pas toe zodra men vernam dat inwoners beschikten over geluidsopnames.

Verder ging Van Wijnen vooral in op het proces van de twee hoogleraren die advies uitbrachten en waarop vervolgens het college de landsadvocaat een tegenwoord liet schrijven. Een sessie in de polder om nader tot elkaar te komen leverde niets op. Van Wijnen vroeg aan het college: ”Gaan we ze negeren, of gaan we kijken hoe we samen door de deur gaan?”

Daarmee rijst de vraag hoe het college omgaat met twee kritische coalitiepartijen. De VVD heeft een grote rol in de coalitie met haar 6 zetels. Zonder deze partij verdampt de meerderheid van de coalitie en zal er moeten worden onderhandeld met de oppositie. Vlak daarbij de kritische en inhoudelijk sterke kritiek van het CDA niet uit. Het wordt een broeilente voor het college en er moet nog veel, heel veel water door de Vierde Tocht wil men hieruit komen.

Advertentie