8.5 C
New York
vrijdag 3 mei 2024

Hoogheemraadschap zorgt voor minder hindernissen voor vissen

Met haar dagelijkse inzet van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard voor schoon en voldoende water werkt men ook aan een gezond leefklimaat voor vissen. Goede kwaliteit van het water en een gezonde visstand horen bij elkaar. Daarom bouwt men vistrappen, visvriendelijke stuwen en gemalen en legt men paaiplaatsen en natuurvriendelijke oevers aan.

Vismigratiekaart

Door te zorgen voor minder hindernissen krijgen (trek)vissen de ruimte en kunnen ze veilig het gebied van het Hoogheemraadschap in en uit zwemmen. Op haar kaart voor vismigratie staat welke knelpunten men heeft opgelost (groen) en aan welke punten het waterschap nog aan het werk is (oranje).

Jaarlijkse vissentrek

Veilige doorgangen (vispassages) zijn belangrijk voor bijna alle vissoorten. Veel soorten zijn voor voedsel en voortplanting afhankelijk van grotere wateren. Sommige vissoorten trekken van zout- naar zoetwater en weer terug. Glasalen bijvoorbeeld trekken vanuit zee naar zoetwater. Ook naar polders in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard, om daar in zoetwater op te groeien en volwassen te worden. Volwassen snoeken trekken naar hun geboorteplaats om daar op een beschutte plek te paaien (= paren).

Advertentie