8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Vrijwilligers NPV getraind in omgaan met dementie

Dinsdagavond 19 maart hebben ruim 40 vrijwilligers een training gehad over omgaan met dementie. Bij deze avond werd ook het jubileum van Joke Deelen uit Moordrecht gevierd.

Training


Er zijn naar schatting 290.000 mensen met de diagnose dementie. De verwachting is dat dit aantal rond 2040 is toegenomen tot een half miljoen. Kunnen degenen met deze diagnose thuis blijven wonen? Is ons dorp dementievriendelijk? Hebben wij hier een rol in? En voor onszelf: hoe herkennen we de eerste tekenen van dementie en welke hulp is dan voorhanden naast onze eigen inzet. En kent onze inzet grenzen?
Vanuit samendementievriendelijk.nl, een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS, zijn deze vragen behandeld in een goed bezochte training voor Zuidplas.

De training over dementie, die werd gehouden in het hervormd kerkelijk centrum in Nieuwerkerk aan den IJssel, werd geopend met een Italiaans buffet. Daarna werd er een verhelderende en praktische inleiding gehouden over dementie. Na de pauze werd er in groepjes gewerkt om de informatie uit te diepen. De deelnemers waren erg enthousiast over de inhoudsvolle training met praktischetoepassing. Het stelt de vrijwilligers van NPV Zuidplas nog beter in staat om hun vrijwilligerswerk uit te voeren in onze dorpen.

Jubilaris Joke Deelen

Op deze avond is ook het 12,5-jarig jubileum gevierd van het coördinatorschap van Joke Deelen. In het dorp Moordrechtvervult Joke, samen met Nel Uitbeijerse, al 12,5 de rol van coördinator van de NPV.  Joke koppelt hulpvragen aan vrijwilligers, ze doet dat altijd zeer zorgvuldig en betrokken. Joke heeft ook een hele goede relatie met alle vrijwilligers die onder haar coördinatorschap vallen, ze wordt op handen gedragen. De viering was een complete verassing voor Joke en ze was dan ook wat onthutst door alle terechte aandacht,maar wel blij met de waardering.

NPV Zuidplas

De NPV Zuidplas is een vrijwilligersorganisatie die zich in onze dorpen inzet voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met bijna 150 vrijwilligers weten we veel mensen een beetje op weg te helpen, met bijvoorbeeld een boodschap doen, een bezoekje bij eenzaamheid, begeleiden naar een specialist of hulpverlener, tijdelijke gezinsondersteuning en ondersteuning van mantelzorgers. Heeft u ook een hulpvraag? Neemt u dan vrijblijvend contact op met de NPV Zuidplas en wie weet kunnen we iets voor u betekenen.

Advertentie