8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

430% stijging bezwaren tegen WOZ waarde in Zuidplas

Het aantal eigenaren die een bezwaarschrift heeft ingediend tegen de WOZ waarde van hun woning is in 2023 4,3 keer zoveel dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer. Hiermee haalt Zuidplas net niet de top 10 van Nederland. In de Provincie Zuid-Holland is het aantal bezwaren verdubbeld en alleen Zoetermeer en Gorinchem had een grotere groei van bezwaarmakers.

In 2023 werden er in de gemeente maar liefst 10.6% bezwaren ingediend tegen de hoogte die de afgelopen jaren in Zuidplas werden ingediend. In totaal werden er van de 2.102 ingediende bezwaren, 1.520 bezwaren (72%) afgewezen. De helft van de bezwaren werden ingediend door de zogenaamde No-Cure No-Pay bureau’s die van het indienen van bezwaren een verdienmodel hebben gemaakt.

Wethouder Jan Willem Schuurman legt dan ook uit : “Bij de afhandeling van een bezwaar wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een bezwaar door een inwoner en een bezwaar door een No Cure No Pay-bedrijf. Een bezwaar wordt altijd beoordeeld aan de hand van de gerealiseerde verkopen in de gemeente uit de periode rond de peildatum“.

Vooral de gemeente wordt door deze bureaus op kosten gejaagd : “Waar het grote verschil in zit, zijn de kosten voor de gemeente. De gemeente is verplicht om bij een toewijzing op een bezwaar, ingediend door een NCNP-bureau, ruim € 748,00 euro aan proceskosten te vergoeden aan een NCNP-bureau. Ik snap dat inwoners denken dat het gemakkelijk is om een NCNP-bedrijf in te schakelen, maar het kost veel extra geld dat niet meer aan andere zaken besteed kan worden terwijl uiteindelijk de beslissing over het bezwaar voor de inwoner exact hetzelfde is” aldus Schuurmans. Een snelle berekening geeft aan dat Zuidplas ruim €210.000 moest betalen aan deze bureaus over de WOZ 2023.

De WOZ waarde, de waarderingmethodiek maar ook de OZB en berekeningswijze zijn al in de gemeenteraad ter discussie gesteld. Vooral raadsleden Karreman (VVD) en Bakker (ChristenUnie/SGP) voeren deze discussie vaak met het college. De methodiek van waarderen van objecten wordt gecontroleerd door de Waarderingskamer.

In het audit rapport op de website staat : Volgens de waarderingskamer is het algemeen oordeel over de gemeente Zuidplas is 4 sterren. Dit algemeen oordeel is van toepassing op een gemeente die WOZ-taxaties van goede kwaliteit levert en daarnaast op alle onderdelen van het WOZ-werkproces voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. De gemeente heeft ook voldoende maatregelen getroffen voor adequate aansturing en kwaliteitsbeheersing van de werkzaamheden.

Advertentie