8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Dit weekend uurtje korter slaap door zomertijd

In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart wordt de klok om 02:00 uur vooruit gezet omdat op dat moment in veel Europese landen de zomertijd in gaat. Hierdoor duurt de nacht een uur korter, wat vaak op mens en dier best invloed kan hebben.

Met het ingaan van de zomertijd zal het in de ochtend een uurtje langer donker zijn en in de avonduren blijft het een uur langer licht. Op 27 oktober 2023 wordt het weer wintertijd en gaat de klok een uur terug. De wintertijd is de ‘echte’ tijd. Veel moderne apparaten zoals computers en mobiele telefoons verzetten automatisch de tijd, alleen voor klokken en veel wekkers moet dit handmatig gebeuren.

Nederland kent  van 1916 tot 1945 en van 1977 tot nu een zomertijd. De start en eind datum worden bepaald op een algoritme welke vanaf 1981 door de Europese Unie is vastgesteld. Ondanks meerdere pogingen van diverse partijen in Nederland en Europa om de zomertijd af te schaffen, wordt jaarlijks weer de tijd verzet.

Advertentie