8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

De Rotterdam Marathon kwam vroeger door Zuidplas (video)

Morgen is het 14 april en dan komt het Marathon virus tot een hoogtepunt in Rotterdam. Dit jaar komen er 17.000 mensen die de afstand van 42 km en 195 meter gaan afleggen, liefst in een persoonlijk record. Het is de hele dag te volgen op de televisie en die zal samen met de organisatie, stilstaan bij het ontbreken van de verongelukte Kelvin Kiptum en de vraag of dit keer de magische tijd van 2 uur wordt verbroken.

Maar voor de oorlog liep het parcours nog niet door de stad en kwam men zelfs hier in Zuidplas. Op oude Polygoon beelden uit 1950, te zien via de Historische Vereniging van Nieuwerkerk, is goed te zien dat men over de Gele Brug in Nieuwerkerk kwam en men doorging via de secundaire weg tussen Rotterdam en Gouda naar Moordrecht te rennen om nabij het spoor tussen Gouda en Den Haag in Zevenhuizen weer te keren via Moordrecht en Nieuwerkerk naar Rotterdam.

In 1950 was het een strijd van 27 mannen die in kader van het Nederlands Kampioenschap deelnamen.  Vrouwen mochten toen nog niet meedoen en de favoriet Overdijk kwam niet door de medische keuring doorheen in verband met koorts. De start was aan de Bentincklaan en toen men de stadsgrens van Rotterdam verliet was de westerstorm goed merkbaar. Na het keerpunt bleek pas hoe zwaar het was toen men wind tegen had.

Uiteindelijk wist Adri Moons de wedstrijd te winnen nadat zijn directe tegenstander Van Rijn bij terugkeer in Rotterdam als laatste de strijd om kop op moest geven en zelfs even moest wandelen. Moons nam onderweg even de tijd om iets te drinken en liep daarna door naar het atletiekveld om daar als winnaar gekroond te worden.

Voor zijn prestatie met een eindtijd van 2 uren 58 minuten en 12 seconden won de Eindhovenaar een mooie medaille en een Winkler Prins Encyclopedie (voor de jongeren, wikipedia op papier) . Van Rijn kwam 5 minuten later binnen. Het was de laatste keer dat de Marathon de gemeente Zuidplas aandeed. Pas in 1955 was er weer een Marathon maar die bleef binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam.

Morgen staat Rotterdam op zijn kop en merkt niemand in Zuidplas iets van de Marathon, behalve al die deelnemers die uit de dorpen morgen meelopen.

De route toen : Nenijtobaan – Bentincklaan – Willem de Zwijgerplein (het tegenwoordige Bentinckplein) – Statenweg – Stadhoudersweg – Abraham van Stolkweg – Beukelsweg – Beukelsdijk – Tunnel – Willem de Zwijgerplein – Walenburgerweg – Noordsingel WZ – Noordplein – Crooswijkschesingel – Boezemsingel – Goudscherijweg – Sophiakade – Jaffa – Oudedijk – Kortekade – Hoofdweg Nieuwerkerk a.d. IJssel ,Moordrecht tot het keerpunt in Zevenhuizen voorbij de spoorlijn Den Haag – Utrecht.

Advertentie