8.5 C
New York
woensdag 1 mei 2024

Succesvolle benefietavond in Op Moer voor verwoeste Oekraïnse muziekschool

In Oekraïne, maar ook in veel andere landen in de wereld, wordt men verwelkomd met brood en zout om aan te geven dat men vrienden wil zijn. Zo kwam ensemble Raduz Hanya uit Oekraine naar Moerkapelle om zo’n prachtig brood te brengen en muziek te maken voor o.a.De Zuidplas Ladies.

Gezelligheidsvereniging de Zuidplas Ladies (voorheen Vrouwen van NU ) regelden in dorpshuis Op Moer een hartverwarmende benefietavond om geld in te zamelen voor een verwoeste muziekschool in Mykolaiv, Oekraïne. Het evenement, gehouden op woensdag 17 april, bracht een diverse mix van muziek en solidariteit samen.

Het hoogtepunt van de avond was het optreden van het Nederlandse ensemble Raduz Hanya, bestaande uit getalenteerde musici die een breed scala aan Slavische ballades ten gehore brachten. Met instrumenten variërend van accordeon tot viool, en vocale uitvoeringen in duetten, ensembles en solo’s, wist het ensemble het publiek te vermaken in folkloristische kleding.

Het ensemble werd vergezeld door het Oekraïense gezelschap Uzory, bestaande uit leden die zijn opgeleid aan gerenommeerde conservatoria in Kyiv en Odesa. Hun aanwezigheid voegde een authentieke touch toe aan de avond en benadrukte de internationale solidariteit in de wereld van muziek en kunst.

Tijdens deze avond kwam een Oekraïnse vluchteling vertellen over de droevige ervaringen in zijn leven. Ook toonde hij zijn dankbaarheid voor alle hulp, en het mogen verblijven in een opvanglocatie in Nieuwerkerk aan den  IJssel. Na zijn verhaal zong hij samen met de  ensembles het Oekraïnse volkslied. (geen foto toegevoegd ivm privacy).

De benefietavond bood niet alleen een avond vol muzikaal genot, maar ook de mogelijkheid voor het publiek om hun steun te tonen. Hoewel de toegang tot de grote zaal gratis was, werden aan het einde van de avond vrijwillige donaties (contant) ingezameld voor de Oekraïense muziekschool. De wensput werd gebruikt voor de contante inzameling waarbij er geroepen werd dat er graag contant geld in gegooid mocht worden maar liever geen gerinkel gehoord werd 😉
In totaal werd er 1200 euro opgehaald voor de muziekschool, die momenteel lessen geeft in een schuilkelder vanwege de voortdurende conflicten.

De Zuidplas Ladies komen niet alle uit Zuidplas, diverse leden komen uit de omgeving zoals Waddinxveen en Boskoop. Iedereen is welkom. Er worden 6 avonden per jaar georganiseerd, van ontspanning tot interessant.

Advertentie