8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

SP Zuidplas stelt vragen over controversiële ABA therapie

De SP in de gemeenteraad van Zuidplas heeft schriftelijke vragen gesteld over de inzet in de gemeente van de controversiële ABA therapie om kinderen met autisme te “genezen”. In de vragen stelt raadslid Baas-Rodenburg : De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) raadt de zogeheten ABA-behandeling voor kinderen met autisme af. Dat advies volgt na een rapport dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat 91% van de kinderen die een ABA-behandeling gehad hebben, getraumatiseerd zijn. Het LBVSO heeft een beroep gedaan op de  staatssecretaris van Ooijen om de behandeling te verbieden.

De NVA stelt dat er zorgen zjn over de ABA behandelen. Volgens deze organisatie behoort het behandelen van ‘autistisch gedrag’ expliciet tot hun doelen. Dit komt ook naar voren in de vele klachten over ABA in Nederland. De NVA vindt dit een probleem. Er is namelijk niks mis met – bijvoorbeeld – het heen en weer wiegen van het bovenlijf of het fladderen met de armen om rustig te worden. Of met het ontwijken van oogcontact tijdens een gesprek omdat je anders niet goed kan nadenken over het antwoord op een vraag.

Volgens deze belangenorganisatie is in de oorspronkelijke vorm ABA een zeer intensieve gedragstherapie, denk aan 20 tot 40 uur één-op-één begeleiding per week. Tot voor kort werden intensieve vormen van ABA in Nederland niet vaak aangeboden. Vanwege de hoge kosten en ook vanwege de grote belasting voor de doorgaans jonge personen die deze behandeling ondergaan (en hun ouders/verzorgers).  

De SP in Zuidplas wil weten hoe het er voorstaat met de inzet van deze therapie in Zuidplas. De lijst van de inkooporganisatie Midden Holland (NSDMH) op hun website toont dat er voor 2024 tenminste één ABA-Huis, in Rotterdam, is gecontracteerd.

De SP vindt dit zorgelijk en heeft de volgende vragen:

Vragen:

1.)  Is het college bekend met het recent gepubliceerde onderzoek?

2.) Worden er kinderen uit Zuidplas verwezen naar ABA locaties? 

3.) Hoeveel kinderen uit Zuidplas zijn er naar schatting in 2023 verwezen naar een ABA locatie?

Sommige scholen en/of gemeenten verplichten de ABA behandeling.

4.) Zijn er in Zuidplas kinderen verplicht (geweest) om een ABA behandeling te volgen?   

5.) Is het college van plan om het contract met het de ABA locatie (vroegtijdig) te beëindigen? 

6.) Kan het college zorgen dat beschikkingen voor deze therapie niet meer worden verstrekt?

Advertentie