8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Zuidplas wil vele storingen openbare verlichting aanpakken

De gemeente Zuidplas wil de vele storingen die er zijn op het gebied van Openbare Verlichting aanpakken. Deze storingen komen door de ouderdom van het netwerk van openbare verlichting welke wordt beheerd door de gemeente zelf. Deze netten liggen in de oudere wijken van Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. Volgens de gemeente lopen de kosten nu op tot € 250.000 per jaar met het oplossen van storingen.

Het college van B&W legt de noodzaak uit in een informatienota aan de gemeenteraad :”Om niet afhankelijk te zijn van netbeheerders en om kosten te besparen hebben de voorgangers van Zuidplas, de gemeenten Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel, voor de openbare verlichting een eigen kabelnet aangelegd. Door de vochtige grond en de beperkte kwaliteit van de overgenomen netten van oude netbeheerders zijn prestaties van de kabels onvoorspelbaar. Het gevolg is dat er netstoringen ontstaan, hoofdzakelijk in de nattere periodes van het jaar. Hierdoor valt in een gedeelte van een straat de verlichting uit. Tot op heden waren deze met een extra onderhoudsinspanning nog te herstellen. De verwachting is dat dit steeds lastiger (en duurder) zal worden“. Uit de informatienota is terug te lezen dat het probleem in Zevenhuizen en Moerkapelle er niet is, daar is het kabelnet van een externe partij, behalve in de nieuwbouwwijken.

De aankomende periode wordt er bekeken of het net nog zelf beheerd moet gaan worden of dat dit aan het net van Stedin moet worden gekoppeld. Daarnaast zal een eerste deel van de kabelvervanging worden aanbesteed. Omdat het bestek zo groot is, kan dit niet in 1x worden aanbesteed. Voor de aanbesteding is een bedrag van ongeveer 5 miljoen euro nodig. De planning is dat in het voorjaar van 2025 de eerste werkzaamheden starten en dan tot 2028 de eerste 56km aan kabelis vervangen. Daarnaast wordt in de beheerplannen de toekomstige investeringen meegenomen.

Koppeling laadplekken elektrische auto’s

Er is nog onderzocht of het eigen net mede gebruikt zou kunnen worden om te voorzien in de behoefte aan laadplekken voor elektrische auto’s. Dit vergt echter een voorinvestering die zowel de gemeente als de laadpaalexploitant op dit moment niet kunnen verantwoorden. Daarnaast is het de vraag of de netwerkbeheerder de benodigde netwerkcapaciteit wil reserveren als niet zeker is of deze capaciteit ook gebruikt zal worden. Laadpalen worden op dit moment alleen op basis van aanvragen geplaatst. Er wordt gewerkt aan een nieuw laadpalenplan. Als er meekoppelkansen ontstaan wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd.

Advertentie