8.5 C
New York
dinsdag 21 mei 2024

Gemeente sloeg plank wéér mis rond nieuwbouw basisscholen Nieuwerkerk

De gemeente Zuidplas sloeg wéér even de plank mis rond de nieuwbouwplannen voor de basisscholen in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat blijkt uit een brief van het projectbureau aan deelnemers van een meedenksessie die gehouden werd op 16 november 2023. De meedenksessie en de nieuwbouwplannen gaan over de scholen die nu gevestigd zijn aan het Goudmos en het Kroonkruid in Nieuwerkerk. Opvallend is dat binnen 24 uur de mail van de projectleider gecorrigeerd werd door verantwoordelijk wethouder Zijlstra zelf.

Aanleiding van de mail van de projectleider is de vergadering van de gemeenteraad op woensdag 24 april 2024. Daarin werd een motie aangenomen die het college oproept om het verslag van de meedenksessie aan te passen. Verschillende deelnemers van de meedenksessie zien hun input niet terug in het verslag. De gemeenteraad was op woensdagavond kritisch op het proces en daarmee op verantwoordelijk wethouder Zijlstra. Wethouder Zijlstra beaamde dat het traject meer dynamiek kent dan hij zou wensen en dat hij hier ontzettend van baalde. Tegelijkertijd gaf Zijlstra aan dat niet iedereen tevredengesteld kan worden. De wethouder noemde de kritiek op het verslag interpretatie verschillen.

Op vragen van raadsleden gaf de wethouder aan dat hij bereid is om aan het comité te vragen om hun input op papier te zetten en dit als bijlage aan het verslag toe te voegen. Volgens de wethouder was een feitelijk verslag van de inbreng van de meedenksessie niet mogelijk omdat dit tot interpretatieverschillen zou leiden.

Hierop ontstond rumoer op de publieke tribune. Er blijkt namelijk een opname te circuleren van de meedenksessie. Raadslid Schuil vroeg zich daarom af waarom het maken van een feitelijk verslag niet mogelijk zou zijn. Door het rumoer en verschillende inwoners die zich hardop uitspraken waarschuwde burgemeester Weber, niet de eerste keer deze avond, dat het niet de bedoeling is dat inwoners zich gingen mengen in het debat. Hierop verliet een grote groep inwoners de raadsvergadering.

De beantwoording van Zijlstra was voor de VVD-aanleiding voor een schorsing waarbij alle woordvoerders zich terugtrokken in een kamer achter in het gemeentehuis. Ook het college trok zich terug. Na de schorsing gaf raadslid Molenaar aan dat de antwoorden van de wethouder teleurstelden. Raadslid Serena Baas gaf aan dat de wethouder de motie anders lijkt te interpreteren. De motie vraagt om een aanpassing van het verslag en om de gemiste participatie stappen alsnog te zetten. Volgens Baas voldoet de wethouder daar niet aan door een bijlage met inbreng van inwoners aan het verslag toe te voegen.

Hierop zegde de wethouder toe dat hij bereid is om bij de indieners van een petitie en bij het comité om input voor het verslag op te halen. Het CDA vroeg of dit voor vertraging ging zorgen. Hierop reageerde de wethouder:

 “Als ik het goed heb staat 30 april dit hele stuk op de agenda [redactie: van het college]. Of wij dan al een reactie hebben gekregen van het comité, over die agenda ga ik niet. We hebben al bij de griffie tijd ingekocht in uw raad om dit te bespreken, dus het college staat klaar, uw raad staat klaar, dus er zal geen vertraging zijn. Het enige wat ik u niet kan beloven is dat ik dan in een agenda van een andere partij treed, dus daar zullen we inderdaad ons best voor doen.”

In een e-mail van de projectleider werd dit op donderdag vertaald in een harde deadline naar de betrokken inwoners. Zij kregen op donderdag te horen dat de inbreng voor maandag bij de gemeente moest liggen. Daarmee leek de gemeente vooral haast te willen maken in het dossier ten koste van zorgvuldigheid. Dit leverde een serie boze reacties op van de inwoners.

Opvallend is dat op donderdagavond na 23.00 uur wethouder Zijlstra zelf een e-mail stuurde naar alle participanten: “Vanmiddag stuurden wij u een mail waarin wij de mogelijkheid hebben aangegeven om uw opmerkingen en aanvullingen op het verslag van de meedenksessie aan ons mee te geven. Per abuis is deze mail net te snel aan u verzonden.” Het is uniek te noemen dat een wethouder zelf de grote groep inwoners mailt.

Zijlstra geeft aan in de mail dat de inwoners tot 5 mei hebben om hun inbreng, opmerkingen en aanvullingen over het verslag te mailen naar de gemeente. Daarmee zadelt de wethouder de ouders van schoolgaande kinderen op met huiswerk in de meivakantie. Volgens de wethouder neemt na 5 mei het college de tijd om de inbreng te betrekken in het raadsvoorstel. Of dat ook iets betekend voor de agenda van de gemeenteraad moet nog blijken. Het raadsvoorstel staat op 21 mei op de agenda van de commissie Samenleving. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad op 28 mei over het voorstel spreekt.

Advertentie