8.5 C
New York
zaterdag 18 mei 2024

Dodenherdenking Moordrecht door slechte weer verplaatst naar de dorpskerk

In Moordrecht waren dit jaar zowel de dodenherdenking als de theatervoorstelling in de dorpskerk. Met mogelijk slecht weer op komst, wilde de organisatie geen risico nemen. De 4 mei viering, die normaal op de begraafplaats plaats vindt, werd in ingekorte vorm nu in de doprskerk gehouden. Daar stond het decor voor de theatervoorstelling over hetzelfde onderwerp al klaar.

Uit de eigen bubbel

Na twee minuten stilte riep dorpswethouder Jan Willem Schuurman op om uit het comfort van ‘de eigen bubbel’ te komen en vooral in gesprek te blijven met elkaar.

Daarna volgden een speech van Pieter Blonk en gedichten van basisschoolleerling Riks Verboom en Ria Kuipers.

 

Een ster verdwijnt

Het is inmiddels een traditie dat Theater voor Iedereen een voorstelling opvoert over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar was het de voorstelling ‘een ster verdwijnt’. In de voorstelling komen twee verhalen samen. Op deze avond wordt aan kinderen uit een schoolklas van de basisschool ’t Reigerbos uit Zevenhuizen geschiedenisles gegeven over de oorlog. Wie o wie uit de klas staat in directe verbinding met één van de vrienden van zijn opa en hoort uit eerste hand hoe het is en voelt om een joden-ster te dragen in de 2e Wereldoorlog.

Een van de leerlingen gaat vervolgens met zijn opa in gesprek over zijn ervaringen uit de oorlog. Zijn opa, Joop van Bergen, kan zich nog goed herinneren hoe zijn jeugdvriend Benjamin Meijer wordt opgepakt en naar Westerbork wordt vervoerd. Ook Benjamin neemt het publiek mee in zijn ervaringen. Het zijn voor beiden pijnlijke herinneringen, die worden afgewisseld met het mooie gevoel van bevrijding.

Foto’s: Eelco Slingerland, Henk van Kerkhof en Pieter Beeldman

Advertentie