8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Achteruitdromen in huiskamertheater

Bij de voordeur van kunstgalerie ‘ Mevrouw Boon’ kijk je je ogen al uit. Vrolijke kleuren,  harde en zachte materialen van grappige maar ook serieuze en sensuele kunstwerken. Vanuit elke hoek zie je dat er aandacht besteed is aan de invulling van het winkeltje aan de Dorpsstraat in Moordrecht. Maar veel tijd om kijken heb je niet, want je wordt al snel verwelkomd door een van de vrolijke eigenaren, Ron en Jan Pieter die je hartelijk verwelkomen in dit prachtige pand.

Deze avond, op 3 mei 2024, vindt de allereerste voorstelling van het jaar plaats in het knusse huiskamertheater van Mevrouw Boon. ‘Belle of the Bijou’ wordt gespeeld in de bovenliggende woonkamer, waar door een heuse gastvrouw een drankje wordt aangeboden in de, al net zo kunstzinnig is aangeklede, ruimte.

Theatermaakster Judith van Gelder speelt op deze avond de bioscoopkassière Belle die na vijftig jaar trouwe dienst terugblikt op haar leven met films als de bioscoop al jaren gesloten is. Met weemoed kijkt ze in het verouderde pand naar alle stoffige, oude spullen die nog in de ruimte staan. 

Als kasière heeft Belle veel meegemaakt, van een ondeugende collega die gaatjes boorde in het damestoilet tot kleine kinderen die gedropt werden door ouders en ze vergaten op te halen. Och wat had zij graag zelf kinderen willen hebben en wat mist ze de geur van popcorn.

Vele mooie herinneringen komen voorbij. Zo vindt de al wat oudere bioscoopkasière de rode schoenen die ze droeg in de periode waarin de  film in ‘The Wizard of Oz’ (1939) draaide. De bekende filmster Judy Garland droeg in deze film dezelfde soort rode schoentjes.

Ook denkt Belle terug aan Clark Gable, een van de grootste sterren uit de geschiedenis van Hollywood. Zij had een levensgroot papieren exemplaar van de filmster  in haar slaapkamer omdat deze toch niet bij de kassa pvan de bioscoop paste.

Weetje: Het oude Posthuis, aan de overkant van de galerie, is van 1946 tot 1960 een bioscoop geweest. Daarna werd het een gelegenheid-locatie en nog later een restaurant. Sinds 2009 staat het pand leeg.

Advertentie