8.5 C
New York
maandag 20 mei 2024

Zaterdag open Molen- en gemalendag

Op zaterdag 11 mei is het open Molen- en gemalendag. In de regio Zuidplas en omgeving is er van alles te beleven, daarom heeft Gouwe IJssel Nieuws alles, voor zover bekend, in kaart gebracht.

Zevenhuizen – Molenviergang

Deze molens zijn woonhuizen en niet te bezoeken, wel staan de molens zowel vrijdagavond 10 mei als op zaterdag 11 mei volop in het licht. De molenviergang is in de Tweemanspolder.

Zevenhuizen – Eendrachtsmolen

Deze molen staat open voor bezoek op zaterdag 11 mei tussen 10:00 en 16:00 uur. De molen is aan de Rottekade nabij het Zevenhuizer Verlaat, waar de Hennipsloot uitkomt in de Rotte.

Nieuwerkerk aan den IJssel – Molen Windlust

De molen op Kortenoord langs de Hollandsche IJssel staat open en er van alles te doen. Er is een mogelijkheid tot een veerdienst over de rivier naar het Abraham Kroesgemaal.

10:00 uur Molen en Gemaal open voor bezoek;
Start veerdienst vanaf de molensteiger naar gemaal;
Start enveloppe verkoop met mooie, direct mee te nemen, prijzen;
Gekleurde zeilen voorgespannen. Bij voldoende wind draaien de wieken;
Theeschenkerij Korenaer open. Verkoop meelproducten en lekkernijen.
12:30 uur Optreden dameskoor Eigen Wijs uit Moordrecht (3 sessies à 20 minuten)
15:30 uur Laatste vaart van de veerdienst vanaf gemaal Abraham Kroes naar molen.|
16:00 uur Einde evenement.

Moordrecht – gemaal Abraham Kroes

Gemaal Abraham Kroes is een uniek polder- en boezemgemaal. Nergens anders in Nederland staat een gemaal dat in één gebouw zowel het water vanuit de polder als uit de boezem (de Ringvaart) naar de rivier pompt. En het verschil tussen het waterpeil in de polder en de rivier is nergens in Nederland zo groot als hier: tussen de 6,5 tot ruim 9 meter, afhankelijk van wind en het getij in de Hollandsche IJssel. Op deze locatie laten we je met onze interactieve watertafel zien hoe we wateroverlast kunnen tegengaan bij een hoosbui. Met een 3D-waterkaart laten we zien welk effect de toekomstige zeespiegelstijging heeft op ons land.

Op verschillende momenten geeft een van onze experts een rondleiding in het gemaal. Meld je gratis aan voor een van deze rondleidingen via de website www.hhsk.nl/weekvanonswater
Open van 10.00 tot 16.00 uur – Rondleidingen (gratis) om 11.00 uur, om 13.00 uur en om 15.00 uur
Locatie: Schielands Hoge Zeedijk West 5 in Moordrecht

Capelle – Beijerinckgemaal

Jan Anne Beijerinck is niet zomaar een naam, maar de ingenieur die verantwoordelijk is voor de drooglegging van de Zuidplaspolder en de Alexanderpolder.

In dit gemaal heeft de Historische Vereniging Capelle een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis en over de naamgever van het gemaal. Het is het oudste nog werkende elektrische gemaal van Nederland. Kom kijken hoe de oude elektrische pompen draaien.
Tijd: Van 13.00 uur tot 16.00 uur
Locatie: Bermweg 13 in Capelle aan den IJssel

Advertentie