8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Wethouder de Haas moet achter bushalte wijk Esse aan  

De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen waarbij wethouder de Haas van Zuidplas met Qbuzz in gesprek moet om alsnog een bushalte rond Esse Zoom in Nieuwerkerk aan den IJssel voor elkaar te krijgen. De motie kwam voor uit een artikel van deze nieuwsite, die na persvragen aan Qbuzz, te horen kreeg dat de bushalte die al langer gewenst is, er niet gaat komen.

Diverse partijen zoals D66 en de SP hebben de motie, op initiatief van PvdA/GroenLinks, ingediend. Tijdens het debat heeft D66 een GIS kaart laten zien waarbij blijkt dat een groot deel van de bewoners van de wijk Esse en Esse Zoom meer dan 20 minuten moet lopen naar de dichtstbijzijnde halte. Met Qbuzz als nieuwe vervoerder zou dit moeten worden opgenomen in het vervoersplan.

Tijdens het debat had raadslid Bakker (ChristenUnie/SGP) ook zorgen dat andere nieuwbouwwijken nu verstoten bleven van goed openbaar vervoer, zoals bijvoorbeeld de Jonge Veenen in Moerkapelle. Hiervoor had zijn partij al eerder aandacht gevraagd via raadslid Peter Molenaar. Raadslid Baas-Rodenburg (SP) vond het vreemd dat het concept vervoersplan wel in andere gemeenteraden was besproken, maar niet in Zuidplas.

Wethouder de Haas liet weten te willen voorkomen maar moest de raad gelijk geven dat het plan van de bushalte in de wijk Esse overgeslagen was en dat hij hier nog achteraan gaat. Qbuzz neemt per december 2024 het vervoer van Arriva na het winnen van de concessie bij de provincie Zuid-Holland. Wethouder de Haas benadrukte dat de provincie dan ook verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer. Hij legde ook uit dat de kosten voor de aanleg van de bushalte wel voor rekening van Zuidplas komt.

De gemeenteraad leek hier geen problemen mee te hebben. Nu nog rijdt de bus vanaf het treinstation van Nieuwerkerk door naar Capelle aan den IJssel via de N219. In Waddinxveen zijn er in overleg met de gemeente wel nieuwe haltes gekomen op het industriegebied Coenecoop.

Advertentie