Het was 1 klacht die de verplichte nachtrust voor de kerkklok van Zevenhuizen tot gevolg had. Dat blijkt uit de antwoorden op de schriftelijke vragen van de VVD en PvdA/GroenLinks die vandaag door het college van B&W zijn verstuurd. Naar aanleiding van deze ene klacht werd er door de ODMH een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek dat de klok te veel lawaai maakt volgens de wettelijke normen.
De geluidsnormen die zijn gehanteerd komen voort uit de Verordening Fysieke leefomgeving van de gemeente Zuidplas. Hierbij wordt het luiden van een klok (en dus niet voor een kerkdienst) gezien als onversterkte muziek en hiervoor zijn normen opgenomen. Uit het rapport blijkt dat voor een fors deel van het oude dorp boven deze norm zit. Deze normen zijn echter veel jonger dan de kerktoren die wel eigendom is van de gemeente.
Raadslid Karreman (VVD) vroeg of het mogelijk is om de klok binnen de wettelijk norm om het hele en halve uur in de nachtlijke uren te kunnen laten slaan en kreeg onderstaand antwoord:
Ja, maar het geluid kan slecht op één geluidsniveau worden ingesteld. Er is navraag gedaan bij een landelijk specialist in kerkklokken en slagwerken. Deze partij heeft naar aanleiding van soortgelijke vragen uit het land proeven gedaan met slaghamers en geeft aan dat er technisch geen adequate oplossing is om het geluid van de klok op alle momenten van de dag te laten voldoen aan de verschillende normen die op delen van een etmaal gelden. De slagkracht van een hamer is maar op een stand in te stellen. Als deze wordt ingesteld zodat wordt voldaan aan de nachtelijke, zachtere = norm dan zal het geluid op de dag ook zo klinken terwijl er voor de dag een hogere norm is toegestaan. De kosten voor het aanpassen van de hamer naar de nachtelijke norm bedragen ongeveer € 6000,-.
Hierbij moet niet uit het oog worden verloren dat het slaan van de kerkklokken meerdere functies heeft, namelijk het belijden van de geloofsovertuiging, muzikale functie, ondersteunen culturele uitingen en het aangeven van de tijd. In de nachtelijke uren geldt alleen de functie van het aangeven van de tijd, terwijl overdag de andere functies gelden. Indien het geluid wordt aangepast naar de norm voor de nachtelijke uren en daarmee op de dag aanzienlijk zachter klinkt en mogelijk zelfs opgaat in het omgevingsgeluid wordt daartoe ontoelaatbaar ingeboet op de andere functies.
De vragen en antwoorden komen terug in de programmacommissie Samenleving van de gemeenteraad. Ondertussen blijft iedereen zich afvragen in Zevenhuizen waarom 1 klacht een duur onderzoek heeft veroorzaakt en wordt het gemeten overlast niet zo ervaren. Vooralsnog heeft de gemeente gekozen om de klokken nachtrust op te leggen. Lees hier het gehele rapport.