8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Eerste paal voor Nieuwerkerkse Moskee

Op vrijdagmorgen 31 mei is in Nieuwerkerk aan den IJssel symbolisch de eerste paal voor de bouw van een nieuwe moskee aan de Prinses Irenestraat geslagen. Eerst met een druk op de knop door voorzitter Mohamed Sat en wethouder Schuurman, daarna in de heistellage door een paal samen de grond te heien.

Op de plek waar vroeger de Reisduif stond, komt een gebedshuis waar er naast gebedsruimten, ook de mogelijkheid komt om kinderen les in de Koran te geven. Afgelopen week is het pand van de Reisduif gesloopt. Stichting Islamitische Moskee Errahmane had de Reisduif eerder gekocht van de Postduivenverenigng maar bleek te klein te zijn.

Wethouder Schuurman refereerde tijdens zijn toespraak aan de lange tijd die de voorbereiding heeft gekost. Na de aankoop van het gebouw en de grond (van de gemeente) is er een plan gemaakt waarbij al snel duidelijk werd dat in overleg met bewoners, er werd afgezien van de oproep van gebed en er komen geen minaretten. Wel is het gebouw hoger dan mag in het bestemmingsplan. Hiervoor gaf de gemeenteraad in 2021 een verklaring van geen bedenkingen.

Afgelopen maand diende bij de rechtbank nog een beroep op het afgewezen bezwaar van bewoners van de Oranjebuurt. De rechter was van mening dat alle bezwaren ongegrond waren en dat het Moskee bestuur bijvoorbeeld met parkeren meer gedaan had, dan noodzakelijk. Mohamed Sat benadrukt dat hij graag met de buurt in overleg blijft. Hij had ook de buurt uitgenodigd met koffie en Marokaanse lekkernijen.

Sloop van de Reisduif afgelopen weken
Advertentie