Nadat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidplas de bezwaren tegen de omgevingsvergunning had afgewezen, zijn de ondernemers van de Kleine Vink in beroep gegaan. Daarnaast hebben zij de voorzieningenrechter gevraagd om eventuele onomkeerbare werkzaamheden via een voorlopige voorziening tegen te houden. Na de zitting bij de Haagse rechtbank van afgelopen woensdag wordt op 12 juni de uitspraak verwacht over deze aangevraagde voorziening.
De ondernemers worden vertegenwoordigd door hun advocaat, Minou Woestenenk, die in haar beroepschrift de zaak als volgt samenvat : De kern van hun bezwaren is, dat een woonfunctie op deze locatie ernstig conflicteert met (de aard van) dit bedrijventerrein (voor bedrijven van categorie 3.2) en hun bedrijfsvoering hindert”. Naast het bezwaar wordt ook voorgesteld om een alternatieve locatie te gebruiken langs de Hoofdweg (naast de Aldi).
De omgevingsvergunning heeft een duur van drie jaar en daarvan is al een periode voorbij. De vraag rijst dan ook of het wel nodig is om voor de resterende periode te procederen. Op dit moment worden er ongeveer 130 Oekraïners opgevangen in de Oase aan de J.A. Beijerinckstraat in een oud gebouw van de Rabobank. Omdat eerder het bestemmingsplan door de omwonenden succesvol werd aangevochten bij de Raad van State en het hele proces opnieuw moet, kunnen zij daar gewoon blijven. Maar op een of andere manier wil Zuidplas de huisvesting toch door zetten op deze locatie.
De bezwaren van de ondernemers zijn te groeperen in drie onderdelen : geluid, verkeer en parkeren maar ook algemeen valt er wel wat op te merken. Zo is een omgevingsvergunning gericht op ruimtelijke zaken en kan niet zomaar maatwerk zijn voor een specifieke groep mensen waardoor bepaalde regels ineens anders zouden mogen zijn. Daarnaast is het gek dat een terrein dat bekend staat als milieucategorie 3.2 waar meer geluidsoverlast is toegestaan, woningen op korte afstand te gaan bouwen en met een maatwerkbesluit de bedrijven op slot te zetten. Met andere woorden, de oorspronkelijk bedachte functie moet wijken voor de flexwoningen die in de vergunning alleen door Oekraïners gebruikt mogen worden.
De gemeente komt in verweer er op terug dat er speciale geluidsisolatie gebruikt gaat worden en dat dit het geluid moet reduceren. Maar volgens de advocaat is dit alleen uit specificaties gehaald en is er, anders door de ODMH beweert, niet gesproken met de bedrijven.
De verkeersveiligheid is een ander punt van aandacht, op het terrein rijden vrachtwagens en volgens de ondernemers zal dit gevaren opleveren voor spelende kinderen of langzaam verkeer zoals wandelaars en fietsers. De gemeente verweert zich dat de kinderen een instructie krijgen om niet de straat op te gaan. Verder zou het volgens de gemeente helpen dat een drempel aan het begin van de Steenbakkerij het verkeer moet gaan afremmen. Maar wie rond loopt op het terrein ziet dat de drempel een paar meter verderop zijn functie al verliest.
Met de parkeernorm lijkt er vooral toegeschreven te worden om de situatie passend te maken en daarmee overschrijdt de gemeente haar eigen parkeerbeleid. Want er bestaan geen vaste parkeernormen voor Oekraïners en de omgevingsvergunning komt hier wel mee. Bovendien moeten de bewoners gebruik gaan maken van het openbare parkeerterrein bij de sporthal, dat nu al vrijwel altijd vol is. De ondernemers vrezen daarom ook nog een groot parkeerprobleem.
Als de rechter de voorlopige voorziening uitspreekt mag Zuidplas tot aan de uitspraak in de bodemprocedure niet verder bouwen en staan de nog niet afgebouwde flexwoningen leeg. Een bodemprocedure kan lange tijd duren