8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Hack met ransomware bij RBG raakt inwoners Zuidplas

Diverse inwoners hebben afgelopen week een brief ontvangen in verband met een hack bij een leverancier van de Regionale Belasting Groep (RBG). De RBG int voor het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de Waterschapbelasting. Hierbij maakt de RBG gebruik van een bedrijf Addcomm die de aanslagen digitaal en per post verstuurd.

Een aanval met Ransomware heeft er voor gezorgd dat naam, adres en woonplaats in handen van cybercriminelen zijn geraakt. In sommige gevallen kan dit ook een bankrekeningnummer en/of een BSN nummer. In deze gevallen is er een brief naar de betrokken inwoners en ondernemers gestuurd door de RBG.

Het hoogheemraadschap begrijpt dat men misschien ongerust is geworden of dat men twijfelt of een bericht echt van het Hoogheemraadschap of van de RBG is. U kunt hierover bellen met de RBG. Dat kan op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur: 088 291 10 00. U kunt ook een bericht sturen via dit contactformulier.

De criminelen hebben,volgens het Hoogheemraadschap, bij deze hack geen e-mailadressen en telefoonnummers gestolen. Toch is het belangrijk om altijd op de volgende zaken te letten:

  • Open geen e-mails van onbekende afzenders.
  • Klik niet op links in e-mails van onbekende afzenders.
  • Open nooit bijlagen in e-mails van onbekenden.
  • Deel geen persoonlijke informatie met onbekenden via e-mail, sms of telefoon.
  • Let op of het bericht echt van die afzender is. Doe dit ook bij post die u via de brievenbus ontvangt. En check of het rekeningnummer van het bedrijf klopt.
  • Let extra op berichten die van uw bank lijken te komen. Twijfelt u? Vraag dan bij uw bank of het bericht echt is.
  • Let ook op telefonische babbeltrucs, bijvoorbeeld door een ‘medewerker van uw bank’. Als een crimineel informatie van u heeft, kunt u sneller geloven dat het echt is.
Advertentie