Toen Pablo Picasso zijn Demoiselle d`Avignon maakte had hij geen idee welke deksel hij van de doos van de tijdsgeest haalde. Hij gaf als kunstenaar vorm aan de behoefte om met een experiment iets te zeggen over 1907.
In het licht van nu kunnen we uitleggen waarom later de abstractie een logisch antwoord was in de jaren daarna. We kennen onze Mondriaans, Helma af Klints en Kandinsky`s. Het helpt dan dat we kijken naar een tijd die al een eeuw achter ons ligt. We hebben afstand en nemen dan gemakshalve de maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke ontwikkeling mee in onze theorie.
Maar, hoe zit dat met de kunst van nu? We zitten met onze neus op de tijd. Nog nooit werd de mens voorzien van zoveel informatie over de wereld als nu. Maar kunnen we daardoor ook zien wat de grote ontwikkelingen zijn? Wordt de informatie kortom tot kennis? Kunst probeert altijd een antwoord te geven op de tijd. Bewust of onbewust is een kunstenaar als kind van de tijd bezig om het onzichtbare zicht baar te maken. Hij/zij/het kan niet anders.
De kunsthistoricus Peter Thissen trekt de stoute schoenen aan en gaat een poging doen om zicht te krijgen op tendensen in de kunstwereld van nu. Wat valt op als je naar de hedendaagse kunst kijkt? In ieder geval zijn we het l`art pout l`art principe allang kwijt. Het kunstwerk is niet meer een ding an sich. Het staat voor een diepere waarheid die achter het voorwerp ligt. De kunst wil een ander verhaal vertellen, soms een parallelle werkelijkheid verbeelden. Maar tevens is de kunst recalcitrant en ongrijpbaar.
Gaat het Peter lukken? We gaan het zien. Het wordt een interessante en gezellige avond. Er komen heel wat nieuwe kunstenaars voorbij en wie weet heeft u na afloop de staart van de tijdsgeest wel te pakken.
De lezing wordt op 25 juni gehouden in dorpshuis Swanla, Burg. Klinkhamerweg 86, Zevenhuizen en duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur. Vrienden betalen vijf euro. Voor andere belangstellenden kost het twaalf euro.
Inschrijven kan via: sbkzuidplas@gmail.com.