8.5 C
New York
zaterdag 7 september 2024

Waddinxveen kleurt groener door geveltuinen

Op 13 juni stak wethouder Brigitte Leferink (Duurzaamheid) zelf de handen uit de mouwen bij de aanleg van 5 geveltuinen bij het gemeentehuis van Waddinxveen. De gemeente heeft de geveltuinen aangelegd als voorbeeld. Het is vanaf nu makkelijker voor inwoners om een eigen geveltuin aan te leggen. Door een verandering in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hoeven Waddinxveners nu geen vergunning aan te vragen voor een geveltuin. Er is alleen nog maar een melding nodig.

Waddinxveen kleurt groener

De 5 geveltuintjes zijn aangelegd langs de gevel aan de Kerkweg-Oost. De wethouder haalde samen met collega’s van de gemeente stoeptegels eruit. In de plaats daarvan plantten zij twaalf verschillende soorten planten terug. De aanleg van de geveltuinen bij het gemeentehuis zorgt voor nóg meer groen in Waddinxveen. Daar kan nu uw geveltuin ook aan bijdragen. Recentelijk keurde de gemeenteraad een verandering in de APV goed. Inwoners hoeven namelijk vanaf nu hun geveltuin enkel te melden. Er is geen vergunning meer nodig. Door zelf het goede voorbeeld te geven, hoopt de gemeente dat meer mensen aan de slag gaan met groen rondom hun woning en in hun straat.

 Zelf een geveltuin aanleggen

Een geveltuin is een smalle strook planten langs de gevel of muur van een woning. Ideaal voor huizen zonder voortuin. Aan een geveltuin hangen wel wat voorwaarden. Deze staan op de website van de gemeente. U meldt uw geveltuin via waddinxveen.nl/geveltuinen. Inwoners kiezen en kopen zelf welke planten zij willen planten. Met een klimplant, struik of zonnebloem wordt de straat al een stuk groener en gezelliger. Bovendien zorgt meer groen in de straat ervoor dat het er in de zomer minder warm wordt. En doordat er minder straatstenen liggen, kan regenwater beter de grond in zakken.

 

Advertentie