8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Stedenband Bückeburg en Zuidplas springlevend

De stedenband tussen het Duitse plaatsje Bückeburg en Zuidplas viert dit jaar het 50-jarig jubileum en werd dit weekend opnieuw door beiden burgemeesters bevestigd door het ondertekenen van de oorkondes om samen de stedenband voort te zetten. Het hele weekend waren er allerlei activiteiten in het Duitse plaatsje met daarbij veel Nederlanders.

Vrijdag al vertrok een bus met leden van DKV en Explosion Dance en er waren meerdere wedstrijden gepland tussen VFL Bückeburg en VV Nieuwerkerk. Op vrijdagavond werden de festiviteiten op het marktplein gestart met een wederzijde uitwisseling van speciaal bedrukte voetbalshirts en gezamenlijk kijken naar de voetbalwedstrijd Duitsland-Schotland.

Hoe illustratief de vriendschap kan zijn bleek maar tijdens deze wedstrijd toen spelertjes van vv Nieuwerkerk voor het Rathaus een spelletje Panna deden en hierbij Duitse kinderen aansloten. Gewoon lekker voetballen en lachen op deze leeftijd, even wars van alle politieke spanningen nu en verhalen uit het verleden.

De stedenband heeft eerder aan een zijden draadje gehangen en een doorstart van een aantal jaar geleden werpt nu zijn vruchten af. Daarom was burgemeester Axel Wohlgemuth blij dat volgens hem de vriendschap fris en sterk was. De samenwerking tussen de gemeenten is al lange tijd tussen de jeugdbrandweerkorpsen en Niemo Barracuda maar ook met vv Nieuwekerk. Maar voor het comité is het belangrijk dit verder uit te bouwen. Dit weekend werd vooral de jumelage gevierd.

Na het feest op vrijdag waren er zaterdag wedstrijden tussen vv Nieuwerkerk en VFL Bückeburg. DKV kwam daar optreden en op moment dat men onder de spoortunnel vandaan kwam, kwam de regen met bakken naar beneden. Maar de vrouwen en mannen bleven, doorweekt en al, onverstoord doorspelen.

Burgemeesters Weber en Wohlgemuth mochten samen de aftrap doen. Burgmeester Weber kreeg een shirt van de Mannschaft met rugnummer 50 en de namen van beiden voetbalverenigingen.  Hierna mocht jongens onder 12-2 aan de bak maar leek de Duitse tegenstander net wat sterker.

Hierna was het de beurt aan wethouder de Haas om samen met burgemeester Wohlgemuth een bord te onthullen op een rotonde aan de rand het van het centrum van de stad. Vanaf die dag heet het de rotonde nu Zuidplasrotonde.

Formele ondertekening samenwerking

Op het oude gemeentehuis van Bückeburg werden de gasten ontvangen en was er de officiële ondertekening van de akten waarmee de vriendschap verlengd werd. Burgemeester Wohlgemuth sprak daar dat vriendschap in Europa belangrijk is “Wat doet Putin en wat gebeurt er met de verkiezingen in de VS? Daarom is het belangrijk dat we sterk staan in Europa, democratisch en politiek stabiel. Samen sterk zijn en elkaar zekerheid bieden”.  Voor hem is het ook belangrijk dat jongeren betrokken raken bij deze vriendschap. “Voor deze jongeren is een open Europa al gewoon, de jongeren weten al niet meer wat het is om aan de grens voor controle te moeten staan met een visum binnen Europa”.

Voor burgemeester Weber was er een speciale brandweer overlevingsset als cadeau. Weber had voor de Duitse burgemeester een beeld als cadeau meegenomen : Een echte vriendschap beheerst uitdagingen, weerstaat irritaties, drukt wederzijdse gevoelens uit, versmelt en verdiept zich. Gelukkig was dit ook het geval in onze gemeenten Bückeburg en Zuidplas.

Na het zetten van de handtekeningen waren er ook nog toespraken namens de comités door Serena Baas-Rodenburg en Andreas Paul Schöniger. Alle comitéleden en raadsleden mochten hierna de handtekening zetten in het gouden boek. Hierbij waren ook de oud burgemeesters Müller en Brombach bij aanwezig. Die eerste is ooit in de geschiedenis nog een paar dagen burgemeester van Nieuwerkerk aan den IJssel geweest in ruil dat toenmalig burgemeester Bonthuis een paar dagen dat in Duitsland mocht zijn.

Het avondprogramma bestond uit een optreden van DKV op de Marktplatz in nog niet helemaal opgedroogde pakken maar het Duitse publiek kon het enorm waarderen. Explosion Dance gaf hierbij een spetterend optreden, gevolgd door de Nieuwerkerkse band DISCO-VERY die het publiek met rockcovers aan het dansen kreeg. De avond werd afgesloten met een DJ en allerlei eetkraampjes in een gemoedelijke stemming.

Gemoedelijk is dan ook een van de woorden die centraal staan als je aan Bückeburg denkt. De ontvangst is zeer hartelijk en gastvrij, de mensen zijn vriendelijk en er heerst een rust in het centrum van het stadje van 13.000 inwoners tussen Osnabrück en Hannover in Nedersaksen. De gemeente kent ook nog andere 8 dorpen en heeft totaal 19.351 inwoners.  Centraal in het stadje ligt het Sloss Bückeburg waar je met enige fantasie zo nog middeleeuwse taferelen voor je kan zien. Tijdens het jumelage weekend was er een bruiloft met alle egards en de gasten kwamen dan weer in mooie jurken kijken bij het feest op het marktplein.

Zondag werd de jumelage afgesloten met een openlucht kerkdienst op de Marktplatz gevolgd door een demonstratie van de klederdracht van Bückeburg. Hierna dankte de burgemeesters en was het tijd voor de groepsfoto. Volgend jaar komt er vanuit de jumelage een afvaardiging naar Nederland.

Serena Baas-Rodenburg , voorzitter van het comité internationale betrekkingen, kijkt erg tevreden terug : “Het was een groot succes. Er zijn echt vriendschappen ontstaan tussen mensen die voor het eerst mee waren. Het enthousiasme van de deelnemers werkte aanstekelijk en geeft ons heel veel zin in volgend jaar, wanneer wij de Buckeburgers bij ons mogen ontvangen”.

Advertentie