8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Veel belangstelling voor openstelling NTC – bunker in Gouda 

De tweede openstellingsdag voor de NTC-bunker in Gouda op zaterdag 8 juni bleek net zo succesvol als de eerste open dag  enkele weken eerder.  Het ondergrondse bunkercomplex aan de Groen van Prinsterersingel bracht ondanks het soms slechte weer, honderden mensen op de been die graag en kijkje wilde nemen in het bijna iconische geheime complex. Omdat er ruim voor de geplande openingstijd van 10 uur al een lange rij belangstellenden voor de deur stond, werd snel besloten om half 10 al te beginnen met de rondleidingen in kleine groepjes om zo iedereen een kans te geven de bunker van binnen te bekijken. 

Voor veel Gouwenaars is het een bekend maar toch onbekend gebouw, vroeger omgeven door veel geheimzinnigheid. Tot 2010 was de Prins Willem Alexander kazerne in Gouda actief in gebruik door defensie, onder andere door het Nationaal Territoriaal Commando.  Boven op de bunker stond een groot kantorencomplex van meerdere etages, waarvan rond 2006 de bovenste drie lagen zijn gesloopt. In 2010, na het vertrek van defensie, werd de bunker door defensie overgedragen en afgesloten. 

De bunker had tijdens de Koude Oorlog de rol van ondergronds commandocentrum toebedeeld gekregen. In geval van een nucleaire aanval zou de NTC vanuit het complex ondergronds de strijd aan kunnen gaan met de vijand. Volledig afgesloten van de buitenwereld bevinden zich ongeveer 140 vertrekken, bestaande uit slaapkamers, werkruimtes, technische ruimtes, badkamers, ontsmettingsruimtes, keukens en voorraadkamers. Gedurende de Koude Oorlog is de bunker, die rond 1966, gelukkig nooit echt in gebruik genomen om een nucleaire aanval te overleven. Wel is er in de lange bestaanstijd vaak geoefend door meerdere afdelingen van defensie. 

In 2021 is het gehele Prins Willem Alexandercomplex in handen gekomen van investeerder OPEN investments en Vink Bouw. Beide partijen gaan, in samenspraak met gemeente Gouda, het terrein veranderen in een groene woonwijk, waarbij de bunker, die grote historische waarde heeft, behouden zal blijven. In de nabije toekomst is het de bedoeling dat de bunker vaker opengesteld gaat worden voor het grote publiek. Plannen hiervoor om dit ook daadwerkelijk mogelijk te maken, worden momenteel in samenwerking met meerdere partijen verder uitgewerkt. Gezien de enorme belangstelling voor de open dagen die nu zijn gehouden, zullen er zeker bij toekomstige openstelling weer veel geïnteresseerden voor een bezoek aan de bunker zijn. 

Advertentie