8.5 C
New York
zaterdag 7 september 2024

Nieuwe inzichten door Zuidplas Inclusief festival (video)

Wat een ‘normaal’ mens zich niet voor kan stellen is de tocht die een visueel gehandicapt persoon moet overleven om op het Raadhuisplein vanaf de bushalte naar het gemeentehuis af te moeten leggen. Zowel wethouder Klovert als burgemeester Weber durfde de tocht aan. Beiden vonden het een bijzondere ervaring om, geblinddoekt en onder begeleiding het parcour af te moeten leggen.

Het Zuidplas Inclusief festival werd door Onbeperkt Zuidplas samen met de gemeente Zuidplas georganiseerd om mensen te laten beleven hoe het is als je op wat voor manier net anders bent dan de ander. Hoe maak je dat de samenleving inclusiever kan worden in de toekomst. Daarom waren er belevingsparcoursen. Naast het parcours met de blinddoek bleek het namelijk voor wethouders de Haas en Klovert nogal een probleem te zijn om fatsoenlijk winkelcentrum De Reigerhof in of uit te gaan.

Bij de invalidenparkeerplaats was er een mooie discussie met wethouder Klovert, burgemeester Weber en een vrijwilliger die liet zien dat het vak niet alleen te klein was, maar hij meer ruimte nodig had om de rolstoel uit de wagen te krijgen. Hierbij mag er dan geen andere auto geparkeerd naast staan, anders is in en uitstappen onmogelijk. De praktijk is dus weerbarstiger dan de CROW normen. Diverse ambtenaren die ontwerpen maken kwamen ook kijken hoe het in de praktijk uitpakt, tot grote vreugde van Onbeperkt Zuidplas voorzitter Danny Rombouts.

Naast beleven was informatie onderdeel van de markt. Hierbij waren diverse organisaties zoals de Zonnebloem, bibliotheek de Boodschappenkast, Zo! en Sportstichting Zuidplas bij aanwezig. Vanuit de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) werd aan wethouder Klovert het boek “autisme op de agenda” aangeboden. Wethouder Klovert beloofde de NVA een gesprek toe over dit onderwerp.

De organisatie kan terugkijken op een geslaagd evenement, met zoals wethouder Klovert zei in onderstaande video, veel leermomenten.

Advertentie