8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Historische Vereniging : Noem vijfde dorp Cortelande!

In een nieuwsbrief van de Historische Vereniging Nieuwerkerk worden de leden opgeroepen om te gaan stemmen op de naam Cortelande voor het nieuwe vijfde dorp dat halverwege 2026 zal gebouwd worden in de Zuidplaspolder.

De bestuursleden en Mieke den Boer van de historische vereniging stellen de naam ‘Cortelande‘ voor en zullen die ook persoonlijk aan de gemeente melden via de link. Ze roepen de leden maar ook andere inwoners voor 1 juli deze naam op te geven op de link : https://www.zuidplas.nl/prijsvraag Dit initiatief heeft inmiddels ook de steun gekregen van de Historische Vereniging uit Moordrecht, waar het grootste deel van het vijfde dorp gaat komen.

Ontstaan van de naam Cortelande.

De naam is ontleend aan een artikel in het boekje ‘Van Cortlant tot Zuidplaspolder’ uit 1981 van dein 2022 overleden oud-secretaris van de historische vereniging, Adri den Boer. Hij beschreef in dat artikel onder andere hoe de begrenzing tussen de verschillende ontginningsdorpen is ontstaan. In de 13e eeuw werden er op verschillende plaatsen grenspalen geslagen om de grenzen van de dorpen aan te geven.

Eén van die palen (‘pael van Cortelande’) werd geslagen bij ‘den SevenhuisenschHoeck’ zeg maar de huidige kruising tussen de Brandingdijk, Zuideinde en Groenendijk in Nesselande. Dat was ook de aanzet tot de Zuidelijke Dwarsweg, die toen meer een functie had als ‘Landscheidingsweg’ tussen de dor-pen Moordrecht, Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan de IJssel. Het Noord Oostelijke deel van de Zuidelijke Dwarsweg zal straks het centrum vormen van het 5e dorp. Een weg die de oorspronkelijke gemeentegrenzen van drie dorpen vormde. Hoe mooi kan het nu zijn dat juist op die grens een nieuw dorp verschijnt!

Het lijkt de Historische Vereniging dan ook juist dat vanuit de geschiedenis van het gebied een verwijzing wordt gemaakt naar het ontstaan van die weg en dat te verwerken in de naam van het nieuwe dorp: ‘Cortelande’. De naam voldoet naar haar mening aan de gestelde voorwaarden:

  • Het is een geloofwaardige, gemakkelijk uit te spreken welluidende Nederlandse naam zonder cijfers;
  • De naam heeft een historische achtergrond, namelijk het ontstaan van het centrum van het nieuwe dorp waardoor het past bij de identiteit, de aard en de geschiedenis van de plaats van het nieuwe dorp. ‘Cortelande’ is waarschijnlijk afgeleid van de polder Cortlandt. In die polder is de ‘pael’ de grond inge-gaan. In een Delfts geslachtsregister wordt, bij het geslacht ‘van der Dussen’ , een stuk weiland om-schreven dat gelegen is in ‘Corteland’.
  • Juist door de historische achtergrond heeft het ook een toeristische waarde, doordat je een verwijzing kan maken naar het nog niet verveende gebied dat door het slagturven (uitbaggeren) in een ‘Zuidplas’ is veranderd en nieuwe inpoldering in 1840 noodzakelijk maakte. De naam past ook bij de landelijke omgeving van het dorp.
  • Er bestaat in Europa , voor zover bekend, geen ander dorp of stad met die naam. Wel is er een straatnaam in de gemeente Rijswijk: ‘Het Corteland’. In Vlaanderen is er nog de ‘Water-molen van de ‘Kortelanden‘’. Wel is er een Cortlandt-aquaduct in autosnelweg A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel.

Veel inzendingen

vorige week liet wethouder Schuurman al weten dat er al meer dan 1000 inzendingen zijn binnengekomen. Het indienen op https://www.zuidplas.nl/prijsvraag kan tot 1 juli a.s.

Advertentie