8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Ambrosiusgilde viert 100-jarig bestaan op Landelijke Open Imkerijdag

Op zaterdag 13 juli 2024 tijdens de Landelijke Open Imkerijdag zal ‘s lands grootste imkervereniging Ambrosiusgilde extra feestelijk uitpakken. Het gilde bestaat 100 jaar en de ruim 240 leden willen deze mijlpaal niet zomaar voorbij laten gaan. Een deel van de festiviteiten vindt plaats tijdens de Landelijke Open Imkerijdag zodat ook het publiek van de feestelijkheden kan meegenieten.

De fraaie educatieve bijenstand van het Ambrosiusgilde aan de Nesseweg in Oud Verlaat, nabij Rotterdam Ommoord zal op de Open Imkerijdag volledig worden opengesteld voor het publiek. De bijenstand ligt in een prachtig natuurgebied langs de Rotte bij het Nessebos. De leden hebben een mooie bloementuin aangelegd. Op deze feestelijke dag vertellen zij graag aan de bezoekers welke planten goede drachtplanten zijn en ook zijn er stekjes en plantjes te verkrijgen. De tuin staat dan volop in bloei en zal een lust voor het oog zijn.

Vrijwilligers van het gilde zullen voor jong en oud allerlei leuke en informatieve activiteiten organiseren. Van rondleidingen langs de bijenkasten, uitleg over het functioneren van een bijenvolk tot het observeren van een bijenvolk in een zogenoemde kijkkast. In en rondom de volwassen boomgaard met hoogstamfruitbomen zal een ander deel van de activiteiten plaatsvinden. Zo kan je een hommelvolk bekijken en zijn er allerlei jeugdactiviteiten. Je kunt kaarsen maken van bijenwas en leren hoe je een bijenhotel maakt. Natuurlijk kun je er allerlei bijengerelateerde producten kopen, zoals honing en mede, de oudste drank ter wereld. Ook zijn er heerlijke verse en ambachtelijk gemaakte honinghapjes voor bij de koffie of thee.

Je komt te weten hoe je meer bijen in je tuin krijgt en hoe je op natuurlijke wijze kunt tuinieren. Draag je bijen een warm hart toe? Dan kun je ook een bijenvolk adopteren voor € 50. Jouw naam prijkt dan een jaar lang op een bijenkast en je krijgt 2 potten honing. Heb je interesse in het werken met bijen en overweeg je er al dan niet je hobby van te maken? De imkers van het gilde vertellen je graag alles over de cursussen die je er kan volgen, want bijenhouden doe je niet zomaar, daar is specifieke kennis voor nodig.

Het houden van honingbijen is niet alleen bijzonder boeiend maar ook ontzettend belangrijk. Er is in de afgelopen 100 jaar veel veranderd in de imkerij. Imkeren is professioneler geworden en er wordt steeds meer ‘bijvriendelijk’ geїmkerd. Er is een groeiend besef dat honingbijen een essentiële rol vervullen in de natuur als bestuivers. Tegelijkertijd zijn er bedreigingen voor de bijen zoals de uitheemse varroamijt (parasiet), de monocultuur in de landbouw, het gebruik van chemische middelen en recent de opmars van de invasieve Aziatische Hoornaar. Desondanks blijft imkeren een prachtige manier om van dichtbij te zien hoe de natuur functioneert.

De extra feestelijke Landelijke Open Imkerijdag is op 13 juli van 10:00-16:00 uur aan de Nesseweg in Oud Verlaat tussen Rotterdam-Ommoord en de Zevenhuizerplas. Kom je met OV? Stap uit bij metrohalte Hesseplaats en je wandelt in een kwartiertje naar de Nesseweg. Meer info op https://www.uitagendarotterdam.nl/agenda/landelijke-open-imkerijdag-ambrosiusgilde-rotterdam/

Advertentie