8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Wijkagenten vragen nooit naar uw waardevolle spullen

De daders bellen oudere mensen op en doen zich voor als wijkagent. In sommige gevallen gebruiken ze ook de naam van de wijkagent. De nepagent vertelt dan dat er een inbraak in de buurt is geweest en dat de daders zijn gepakt. Daarbij zou dan een adresboekje zijn gevonden met het adres van degene die wordt gebeld. De nepagent zegt te vrezen dat bij de oudere die hij aan de telefoon heeft, ingebroken zal worden en biedt aan om kostbaarheden veilig te bewaren. De mensen die aan de deur komen, legitimeren zich als recherche. Soms hebben ze een deel van een nepuniform aan.

Slachtoffers hebben vaak meteen door dat er iets niet klopt‘, zegt Sybren van der Velden Walda, landelijk Projectleider Senioren & Veiligheid. ‘Maar de criminelen zetten mensen onder druk om snel te handelen. Vaak hebben ze persoonlijke informatie over mensen zoals namen van hun kinderen en rekeningnummers van hun kinderen. Dat wekt vertrouwen. Deze criminelen zijn zeer gewiekst in slachtoffers onder druk zetten.

De politie vraagt om altijd aangifte te doen, ook van pogingen door dit soort nepagenten. Ook is het goed telefoonnummers te bewaren waarmee de nepagenten hebben gebeld en deze nummers met de politie te delen. ‘Hoe meer data we hebben, hoe sneller we dit kunnen stoppen,’ zegt Van der Velden Walda. ‘Dat de namen van echte wijkagenten in de buurt worden misbruikt, is een kwalijk aspect van deze vorm van oplichting. We willen dat de wijkagent nabij is en benaderbaar. Misbruik van de naam van een wijkagent schaadt het vertrouwen van mensen. Dat is heel erg.

Ook in de gemeente Zuidplas komen regelmatig dit soort misdrijven voor, zie onderstaande video van de wijkagenten in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Advertentie