8.5 C
New York
zaterdag 7 september 2024

Provincie en Qbuzz niet eens over bushalte Esse Zoom

De provincie Zuid-Holland en vervoerder Qbuzz hebben elk een andere mening over een bushalte in de wijk Esse Zoom in Nieuwerkerk aan den IJssel. Al jaren vraagt de gemeente om deze wijk aan te sluiten op het busnetwerk, Kortgeleden namen PvdA/GroenLinks, SP en D66 het initiatief om een motie in te dienen bij de gemeenteraad om het alsnog in het vervoersplan te krijgen maar dat is niet gelukt laat wethouder de Haas weten in een informatienota aan de gemeenteraad. Qbuzz neemt per december 2024 de concessie over van Arriva.

Uit de informatienota blijkt dat QBuzz de wijk ongeschikt acht om daar een bus doorheen te laten rijden. QBuzz geeft wel aan dat als er aan de N219 aan beide kanten een halte komt, men uiteraard bereid is om lijn 383 hier te laten halteren. Tijdens het debat toen heeft D66 een GIS kaart laten zien waarbij blijkt dat een groot deel van de bewoners van de wijk Esse en Esse Zoom meer dan 20 minuten moet lopen naar de dichtstbijzijnde halte.

Bron : D66 Zuidplas – Mark Claveaux

De provincie en Zuidplas hebben de bushalte aan de N219 onderzocht. De weg is eigendom van de Provincie Zuid-Holland. Uit dit onderzoek is gebleken dat er meer ruimte nodig is dan in eerste instantie verwacht werd. Om een goed bushalte goed in te passen is volgens de informatienota noodzakelijk de rotonde anders in te richten. Daarom wil de Provincie juist dat de bus wel door de wijk gaat rijden. Het college laat weten dat het zich zal blijven inzetten om hierover het gesprek met de provincie te blijven aangaan en om op deze locatie een bushalte te realiseren.

Moerkapelle krijgt geen bushalte

Wethouder de Haas had ook voor het dorp Moerkapelle gevraagd om meer aansluitend te rijden op bijvoorbeeld de wijk de Jonge Veenen “Een wens is om de bus de locatie Op Moer – omgeving Raadhuisstraat – aan te laten doen; wij zijn ons bewust dat dit een afwijking is van de bestaande route”.

QBuzz snapt de vraag maar laat weten dat de infrastructuur daarvoor niet geschikt is voor een frequente busdienst. Ook ziet de vervoerder de langere reistijd door het dorp niet zitten voor de reizigers en stelt dat dit het reizen met het OV minder aantrekkelijk maakt. QBuzz handhaaft de huidige busroutes.

Bereikbaarheid Hoogeveenen

Zuidplas heeft ook aandacht gevraagd voor de slechte bereikbaarheid van het bedrijventerrein Hoogeveenen in Nieuwerkerk aan den IJssel aan de andere kant van de A20. Uit het antwoord van de vervoerder blijkt dat het niet mogelijk is om zonder om te rijden op dit terrein te komen. Volgens de nieuwe vervoerder is de afstand naar de halte van lijn 190 Kroonkruid 800 tot 1000 meter lopen. QBuzz denkt dan aan bijvoorbeeld aanbieden van deelfietsen en is bereid hier naar te kijken met Zuidplas

Vijfde Dorp

QBuzz heeft in de vervoersconsessie Zuid-Holland Noord aangegeven vanaf eerste dag van de oplevering van het nieuwe Vijfde Dorp er een bus zal rijden. Daar is Zuidplas blij mee maar men vraagt aan QBuzz om verder te kijken naar de mogelijkheden met betrekking tot vervoer in het Middengebied. Hoewel dit niet onderwerp is van het verkeersplan, wil de vervoerder wel graag meewerken aan de bereikbaarheid.

Zevenhuizen

Zuidplas had ook aangegeven dat men vanuit het dorp Zevenhuizen heeft aangegeven dat inwoners een goede en snelle verbinding met de Metro in Rotterdam-Nesselande wil. Is het mogelijk om hierbij andere vervoersmogelijkheden dan een doorgaande buslijn in te zetten vroeg Zuidplas. Volgens de vervoerder is de vervoersvraag daar te beperkt voor, In de spits rijden er 3 bussen per uur, buiten de spits twee.

Ook de vraag om de lijn 383 was de wens van Zuidplas om buiten de spits tweemaal per uur te rijden tussen Rotterdam-Zevenhuizen en Den Haag. De vervoerder laat weten dat het aantal reizigers te gering is om buiten de spits een halfuursdienst te voeren. Tussen Moerkapelle en Waddinxveen is er, door de koppeling met lijn 386 wel een halfuursdienst naar Lansingerland.

Het openbaar vervoer is een verantwoordelijkheid van de Provincie Zuid-Holland. Zuidplas valt onder de consessie Zuid-Holland Noord. Gemeente worden wel gehoord door de vervoerder en de provincie vanuit de regio Midden Holland.

Advertentie