8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Geen extra fractiebudgetten voor gemeenteraad

Tijdens de behandeling van de zomernota hebben de fracties van de PvdA/GroenLinks en CDA een motie ingediend voor fractiebudgetten ter beschikking te stellen. In 2012 zijn deze in Zuidplas afgeschaft.

Volgens de indieners kunnen fracties in Zuidplas zich beter voorbereiden, informatie inkopen en hun communicatie naar de inwoners verbeteren. Als dit nu wordt ingevoerd zoals de partijen vragen, moet er € 17.850,- extra budget komen. Dit is een andere bijdrage dan de salarissen van raadsleden, die met de gemeentegrootte van Zuidplas een bedrag van € 1.503,12 bruto per maand ontvangen. Gemeenteraadsleden komen niet in aanmerking voor wachtgeld.

Volgens de indieners is een fractiebudget heel normaal en veel gemeenten kennen deze bijdrage. Maar in 2012 schafte Zuidplas de bijdrage als bezuinigingsmaatregel af. Er was toen veel commentaar op de regeling omdat uit onderzoek bleek dat partijen jasjes, een ballonvaart, folders, oliebollen en advertenties van hadden gekocht.

De motie kreeg bijval van NEZ en D66 raadslid Adriaanse. Zijn fractiegenoten Luyt en Claveux als ook de VVD, ChristenUnie-SGP en de SP stemden tegen waardoor de motie verworpen werd.

Dat deze motie werd ingediend terwijl de PvdA/GroenLinks fractie wel het griffie budget wilde bevriezen vanwege de beeldvorming, blijft wel bijzonder de noemen. Raadslid Damen kreeg te horen dat niet het college van B&W maar de werkgeverscommissie uit de gemeenteraad over de griffie gaat. De griffie is er ter ondersteuning van het functioneren van de gemeenteraad, het publiceren van alle raadsstukken en het juridisch bijstaan van de voorzitter van de gemeenteraad.

Advertentie