8.5 C
New York
zaterdag 7 september 2024

Uitkomst participatie BK weg: ovonde en verkeerslichten

Uit de zeer uitgebreide participatie in Zevenhuizen om de Burgemeester Klinkhamerweg veiliger te maken, is gebleken dat de Ovonde (een ovale rotonde) en verkeerslichten na weging van de kenmerken zowel bij de klankborgbordgroep als bij de maatschappelijke enquête de voorkeur heeft.

Per locatie kwamen hier drie voorkeursvarianten uit die elk punten kregen voor de volgende kenmerken:

  • File vermijdend / (vlotte) doorstroming (factor 2)
  • Beschermend voor kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers (factor 1,5)
  • Geschiktheid voor hulpdiensten, Openbaar Vervoer en vrachtwagens (factor 1,5)
  • Overzichtelijkheid en duidelijkheid (factor 1,5)
  • Toekomstbestendigheid als het gaat om ontwikkelingen in Zevenhuizen (factor 1).

Met de factoren kwam er een puntentotaal uit per variant de variant met de meeste punten is de voorkeursvariant.

Met deze voorkeur kan het college van B&W aan de slag om in het najaar een raadsvoorstel te maken met deze voorkeuren. Uit de informatienota aan de gemeenteraad is echter niet duidelijk of dit raadsvoorstel alleen een scenariokeuze is of dat er nu wel geld is gevonden om het uit te voeren voor de eerder genoemde datum van 2031 of later.

Burgemeester Klinkhamer met Noordelijke Dwarsweg

De klankbordgroep heeft hier uiteindelijk een keuze moeten maken uit drie mogelijkheden. De keuzes waren “laten zoals het is”, een ovonde of een voorrangskruising met verhoogde middenberm tussen de rijstroken. De Ovonde is met een derde meer aan punten verkozen tot een voorkeursvariant.

Verkeerslichten bij voetgangersoversteekplaats Kerkepad in Zevenhuizen

Waar ooit een tunneltje liep en nu een voetgangsoversteekplaats is, wordt door de inwoners vaak deze oversteek als gevaarlijk ervaren. De opties waren bestaande situatie behouden, Oversteekplaats met zebrapad en rijbaansplitsing of Oversteekplaats met verkeerslichten. Die laatste heeft uiteindelijk via de klankbordgroep en de maatschappelijke enquête de meeste punten gekregen.

Verkeerslichten kruising met Opril/Potgietersingel

Deze kruising is nu ingericht als een gelijkwaardige kruising met oversteekpaden voor voetgangers. Hier is vaak onduidelijk wie in de voorrang is en er zijn al enkele ongevallen gelaten. De maatschappelijke enquête en klankbordgroep mocht zich buigen over de bestaande situatie, een voorrangskruising met verhoogde middenberm tussen de rijstroken of kruising met verkeerslichten. Deze laatste optie heeft de voorkeur gekregen. Deze kruising zal in de toekomst meer drukte te verwerken gaan krijgen door de komst van een Albert Heijn verderop op de Swanlaweg.

Advertentie