Voor de derde keer in vijf jaar klinkt het woord annexatie in de gemeenteraad van Rotterdam bij gebrek aan vertrouwen in de gemeente Zuidplas. Dit keer diende de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad een oude motie Nesselande-Oost van de VVD opnieuw in om de ontwikkeling van het Vijfde Dorp in. De motie werd met 13 tegen 30 verworpen.
Deze motie bleek eerder al onuitvoerbaar omdat de gemeente niet over haar grenzen mag besluiten maar wederom kwam het ter sprake. Uit de betogen van Van der Velden (PvdDieren) en van Dommelen bleek dat ze geen vertrouwen hebben in een goede ontwikkeling van het middengebied in de Zuidplaspolder. De partij heeft eerder zich tegen bouw in de lage Zuidplaspolder gekeerd en laat dit nu ook weten.
Van Dommelen was duidelijk dat hij zich vooral zorgen maakt dat het bestemmingsplan wordt vernietigd en dat het mogelijke risico van € 28.000.000 .- veel geld is. Raadslid Coşkun (SP) reageerde hierop dat hij al twintig jaar roept dat derdelijke grote bedragen nooit buiten de gemeentegrenzen geinvesteerd moeten worden. Hij is verbaasd dat de Partij voor de Dieren geen bouw maar wel het gebied wil annexeren.
Raadslid Bruins (Leefbaar Rotterdam) heeft grote zorgen en is bang dat Zuidplas niet kan ontwikkelen. Ze blijft bij haar eerdere oproep dat het maar door de gemeente Rotterdam ontwikkeld moet worden. Net als Van der Velden en Van Dommelen vreest zij dat het Waterschap gelijk gaat krijgen bij de Raad van State. Volgens haar kan Rotterdam dat veel beter, want die luistert volgens het Leefbaar raadslid wel naar het waterschap. Ook van Dommelen blijft bij een eerder VVD standpunt dat het desnoods maar geannexeerd moet worden maar niet nu met de motie van de Partij voor de Dieren.
Raadslid Tim de Haan (D66) zit annexatie niet zitten en riep op om dit woord voorzichtig te gebruiken omdat het volgens hem niet fijn is voor mensen uit Zuidplas. Wel heeft de Haan zorgen over een mogelijke vernietiging van het bestemmingsplan. Maar de Haan wil het antwoord van de wethouder eerst afwachten.
Wethouder Zeegers wil zeker niet vooruitlopen op een vernietiging van het bestemmingsplan, zo ver is het volgens haar nog lang niet en zij ziet het niet zo snel gebeuren. Ze benadrukt dat de gemeenteraad van Zuidplas en van Rotterdam gaat. Alleen als Zuidplas de hulp aan Rotterdam zou vragen, zou dat kunnen legt de wethouder uit. Maar ze vraagt zich ernstig af of Rotterdam dat qua capaciteit wel aan kan.
Van Dommelen vroeg haar dit mee te nemen in de gevraagde scenario’s van het risico dat de gemeente Rotterdam 28 miljoen moet lappen aan de grondbank. Wethouder Zeegers zegde dat toe maar liet nogmaals doorschemeren dat ontwikkeling door Rotterdam voor haar geen optie is, tenzij er ineens een positief scenario komt. Maar die zag de wethouder vooralsnog zeker niet.
Rotterdam is samen met de provincie Zuid-Holland voor 40% deelnemer in de grondbank van de Zuidplaspolder. Zuidplas heeft 9%, Gouda 6% en Waddinxveen 5% van de kosten en de baten van deze gemeenschappelijke regeling. Omdat de gemeente Zuidplas de uitname nu heeft uitgesteld en in delen gaat doen, zal de grondbank nog 10 jaar blijven bestaan. Volgens het raadsvoorstel in Rotterdam kan het bij niet uitvoeren van het plan van het Vijfde Dorp de schade oplopen tot 70 miljoen euro.