8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Zonnepanelen voor bewoners gerenoveerde flatgebouwen

Met een subsidie van de gemeente Capelle aan den IJssel plaatst woningcorporatie Havensteder nieuwe zonnepanelen op de gerenoveerde flatgebouwen in de Florabuurt. De gemeente besloot deze week de subsidie toe te kennen. Zo werkt Capelle aan het bestrijden van energiearmoede; goed voor het milieu en de portemonnee van de bewoners.

Woningcorporatie Havensteder verbetert in de Florabuurt in Capelle aan den IJssel 432 woningen aan de Bongerd, Dotterlei, Wilgenhoek en Wingerd. De woningen, gebouwd in de jaren zestig, zijn toe aan vernieuwing. Daar horen ook zonnepanelen bij. Dit heeft als voordeel dat bewoners op de energiekosten kunnen besparen. Ook dragen ze bij aan een beter klimaat. Met de subsidie van de gemeente betalen de bewoners geen servicekosten meer. Die zouden per woning €16 per maand zijn. In de Florabuurt wonen relatief veel huishoudens met energiearmoede. 

Opbrengst volledig voor de bewoners 

De gemeente ontving geld van de Rijksoverheid om energiearmoede aan te pakken. Omdat het grootste deel van de huishoudens met energiearmoede in een sociale huurwoning woont, besloot het college om een deel van dit bedrag te reserveren voor maatregelen van woningcorporaties.  

Wethouder Sjoerd Geissler (Duurzaamheid) is blij met de zonnepanelen. “Hiermee dragen wij bij aan een beter milieu en besparen huishoudens €192 per jaar. Zij profiteren van lagere energiekosten door de zonne-energie. De opbrengst van de zonnepanelen is volledig voor de bewoners. Het plaatsen van de zonnepanelen draagt daarnaast bij aan onze doelstelling van 155.000 zonnepanelen begin 2027.” 

Vier zonnepanelen per woning 

Havensteder begon eind vorig jaar met grootschalige renovatie van de portiekflats in de Florabuurt. De woningcorporatie investeert flink in het isoleren van de woningen. Het aanbieden van zonnepanelen aan de bewoners is onderdeel van de renovatie werkzaamheden. Elke woning krijgt vier zonnepanelen. Bewoners werd eerder gevraagd of zij mee wilden doen of niet. Bij deelname zou een servicekosten verhoging van €192 per jaar in rekening gebracht worden. Een groot deel gaf aan te willen deelnemen, maar ook een grote groep niet. Met de subsidie van de gemeente kan Havensteder de zonnepanelen gratis aanbieden. Bewoners kunnen gratis gebruik maken van de zonnepanelen.  

Advertentie