8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Gemeenteraad keurt jaarrekening goed maar uit zorgen bij zomernota

De gemeenteraad heeft de jaarrekening over 2023 goedgekeurd maar daarbij werd ook gelijk de zorgen naar 2026, het ravijnjaar, geuit aan het college van B&W. Want die zorgen blijven terecht en wederom geeft wethouder Schuurman aan dat in de hoofdlijnen van het nieuwe kabinet en de nieuwe financiële bijsluiter er geen euro extra gaat naar de gemeenten.

NEZ drong in het beleid aan op een beter FAT-bike beleid. Van Drenth vroeg in zijn betoog hoe het nu zit met de verdeling van de schoffelaars, op ene plek komen ze amper, op de andere plek zie je heel vaak. Waar Van Drenth zich echt over opwond was het feit dat de verkeersveiligheid niet altijd goed wordt bekeken, voor hem is het onverteerbaar dat de geplande werkzaamheden op het Raadhuisplein uitgesteld zijn

Verdoes (ChristenUnie/SGP) maakt zich zorgen om de voortgang van enkele projecten en hoe kunnen we nu nog aan de dorpen uitbreiden. Aan de andere kant heeft Verdoes de angst bij te veel projecten oppakken het een probleem kan worden met de financien. Volgens hem kan de gemeente niet verder interen en hij ziet de risico’s toenemen. Openlijk vraagt hij zich af waarom er zoveel extra geld naar de Sportstichting Zuidplas moet. Wethouder Zijlstra kon hen uitleggen dat zonder, de sportstichting mogelijk was omgevallen.

Indien er wat verkeerd gaat nu, komt Zuidplas in de problemen. Die conclusie trekt PvdA/GroenLinks voorman Damen. Hij is vooral verbaasd dat de verbonden partijen gewoon meer en meer vragen ondanks een eerdere motie in de gemeenteraad. Voor hem moeten ook deze organisaties, net als de gemeente, kijken waar men kan bezuinigen. Voor Damen maakt het aantal mensen dat in dienst is van de gemeente het fragiel. Uit de jaarstukken blijkt dat in 2023 ongeveer 1/3 van alle kosten naar inhuur gaat. Vooral met ZZP-ers vreest Damen een schijnconstructie.

De VVD probeerde met een motie om het besluit van de ROL (het AZC) van tafel te krijgen maar kreeg daarbij alleen NEZ mee. Van Gerwen stelde wel dat ze spijt heeft van de bezuinigingen op het openbare groen en deed, tevergeefs, een oproep aan wethouder Zijlstra, om de fonteinen weer aan te zetten. De klachten over de participatie komt volgens de VVD vooral omdat het niet duidelijk is waarover inwoners meepraten. Dat verwachtingsmanagement moet beter.

Voor SP Raadslid Baas-Rodenburg was het bijzonder dat er steeds weer over flexwoningen wordt gesproken en dan niets komt en dan weer over en weer niets. Daarna werd er weer gesproken over flexwoningen daarna weer niets. Daarmee uitte het raadslid haar irritatie over de vele gesprekken zonder resultaat. Wethouder Schuurman beloofde dat er snel meer duidelijkheid komt. Ze hekelde het wollige taalgebruik in de stukken en vroeg of dit op normaal (B1) niveau geschreven kon worden. Daarnaast vroeg ze of er weer bestrijdingsmiddelen werden gebruikt maar daarin kon wethouder Zijlstra haar gerust stellen.

Als inwoners meer betrokken raken bij hun buurt gaan ze er ook meer voor doen en kan de verloedering tegen worden gegaan. Dat stelt raadslid De Ruiter van het CDA waarbij hij graag wil dat mensen geholpen worden, als ze zich voor de buitenruimte willen inzetten in deze tijden van bezuinigingen. Zijn zorgen liggen bij het hoofdlijnen akkoord en hoopt dat de VNG meer druk op de nieuwe regering kan zetten.

Zijn onze sporthallen nog wel van de 21t eeuw vroeg raadslid Claveaux van D66 zich af na het horen van de insprekers namens de IJsselvogels die hun toekomst allerminst rooskleurig zien met de verhoogde tarieven. Hij heeft geen moeite met het hoge onkruid want dat is goed voor de biodiversiteit maar niet als het gevaarlijk wordt voor het verkeer. Wethouder Zijlstra benadrukte dat in dit “groeibare” weer er extra wordt gelet op het maaien van zichtlijnen voor het verkeer. Over de sporttarieven liet Zijlstra weten dat dit niet kostendekkend is naar de verenigingen toe, de exploitanten hebben dat wel maar die krijgen weer subsidie.

Wethouder Klovert was eerlijk over de bezuinigingen op het preventieve veld. Hij vreest dat dit juist weer meer zwaardere zorg gaat opleveren in plaats van de voorgestelde vermindering. Bezuinigen op jeugdhulp is voor hem eigenlijk niet gewenst, hij vreest dan een grote toename van de wachtlijsten voor de kinderen.

Wethouder Schuurman zei dat 2025 geen spannend jaar op het financiële vlak zal gaan worden maar zijn team gaat aan de slag om scenario’s uit te werken voor bezuinigingen. Hij waarschuwde nu al dat als er geen extra geld komt vanuit de Rijksoverheid, er pijnlijk keuzes gemaakt moeten worden.

Advertentie