8.5 C
New York
zaterdag 7 september 2024

Afvalheffing wordt duurder door hogere verwerkingskosten

De afvalstoffenheffing van de gemeente Zuidplas gaat hoger worden. Die winstwaarschuwing bleek uit de zomernota doordat de kosten voor inzameling en verwerking van huishoudelijk afval harder stijgen dan de index voor huishoudens sloot de exploitatie Afval voor 2023 met een tekort. Ook voor 2024 is de verwachting dat er een tekort van € 500.000,- ontstaat waardoor de reservepotje voor afval leeg raakt.

Diverse raadsleden stelde het aan de orde tijdens de raadsvergadering over de zomernota. Raadslid Ard Bakker sprak de vrees uit dat de verhoging wel een tot €50 euro kon oplopen per gezin. Wethouder Zijlstra verwacht inderdaad een verhoging en dat kan wel een 2 tot 3 tientjes worden maar dat wordt pas eind van het jaar bekend.

chaos juli 2024 bij papiercontainer in Dorrestein – Nieuwerkerk aan den IJssel

Tijdens de vergadering kwam NEZ met de conclusie dat de zeecontainer voor papier moet terugkeren bij de winkelcentra in Nieuwerkerk. Raadslid van Drenth ergerde zich aan de kapotte plastic zakken door vogelvandalisme. Karreman vroeg hoe het zat met de studie naar de nieuwe afvalbrenglocaties, daarvoor zijn in 2020 locaties gepresenteerd en sindsdien is het stil De VVD-er pleitte voor een herziening van het afvalbeleid.

Dat zegde wethouder Zijlstra de gemeenteraad ook toe, hij wil gaan kijken hoe men toch de doelstellingen kan halen voor minder afval en kostendekkend te blijven. Hiermee zal ook gekeken worden naar de manier van papierinzameling en hoe om te gaan met het recyclen van plastic. Zuidplas kent al stabiele cijfers qua afvalinzameling en is voor bijvoorbeeld een meerpersoonshuishouden met 30 zakken restafval ruim 100 euro goedkoper dan Rotterdam.

Geen afvalgeld naar andere tekorten zoals Vijfde Dorp

Uiteraard staat men op de sociale media gelijk met de wijsvinger klaar bij het bekend worden van dit tekort dat dit gaat om tekorten te dichten zoals bij het Vijfde Dorp. Maar gemeenten mogen, net als met rioolheffing, alleen gebruiken voor afval en niet voor een nieuwe stoep. Elke euro die de inwoner betaald aan heffing gaat een speciaal geoormerkt potje in genaamd afvalreserve. Daaruit mogen alleen kosten worden gehaald die met afval te maken hebben. Dit is in de wet vastgelegd een accountant kijkt hier streng naar bij de jaarrekening. Dit zogenaamde gesloten systeem wordt ook gebruikt als er afval ergens wordt gedumpt, dat komt terug in de afvalstoffenheffing.

Advertentie