8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Dossier Posthuis voorlopig nog niet gesloten

Het dossier van het Posthuis in Moordrecht zal voorlopig nog niet gesloten worden, dat bleek tijdens de behandeling van het onderwerp in de gemeenteraad afgelopen week. De huidige eigenaar kwam zijn ongenoegen laten horen door gebruik te maken van het inspraakrecht. De heer van de Eijk was 5 jaar geleden begonnen vol goede moed aan de herontwikkeling maar voelde zich door de gemeente en door de monumentencommissie niet begrepen.

Hij vroeg de raadsleden om zijn voorstal om achter l’esparance in Nieuwerkerk te mogen ontwikkelen en zo het tekort aan 0,75 parkeerplek en de hogere kosten van de ontwikkeling van het Posthuis te kunnen betalen. Maar de gemeenteraad gaf geen gehoor aan zijn oproep en wethouder Schuurman legde uit dat dit een precedent zou scheppen voor andere ontwikkelingen. Dat dit een risico geeft op een impasse ziet de wethouder ook maar hij wil niet ingaan op de voorgestelde ruil. Van de uitkoop wil de ondernemer niks weten, hij blijft bij zijn voorstel.

Wel waren meerdere raadsleden klaar dat er nog steeds niks gebeurd met het dossier. Raadslid Baas (SP) heeft foto’s gehad van een ingestorte muur aan de achterkant en vroeg zich openlijk af of de ODMH wel haar werk doet met de controles want er zijn gaten in het dak. Schuurman was op de hoogte en liet weten dat het muurtje nu gesloopt werd. De gaten zijn er in gemaakt om te voorkomen dat dieren er gaan nestelen.

Van Drenth (NEZ) vroeg de wethouder ook hoe het zit met de chinees verderop in de Moordrechtse Dorpsstraat. Hiervan zijn de ruiten ingegooid en ramen dichtgetimmerd. Hij vreest dat dit een tweede dossier Posthuis gaat worden.

Gemeente onderzoekt doorverkoop

Uit het bijlage van het PRO raadsvoorstel blijkt nu dat er een onderzoek wordt gedaan door de gemeente om de locatie aan te kopen: ‘Van de privaatrechtelijke opties lijkt op dit moment het kopen van het Posthuis en het in een combinatie -met een andere te tenderen ontwikkeling- weer op de markt zetten hiervan de meest kansrijke weg naar een oplossing. Het college verkent de komende periode of dit een wenselijk en haalbaar scenario is. In de tweede helft van 2024 worden besluitvorming en volgende stappen verwacht‘. Daaruit zal moeten blijken of de eigenaar wil meewerken of dat het echt een gebed zonder end wordt. De eigenaar wil zich maar niet uit laten kopen dus kan dit nog lang duren. Tot die tijd zal de steenpuist, zoals meerdere mensen het nu noemen, door blijven etteren.

Advertentie