8.5 C
New York
zaterdag 7 september 2024

Zwemmersjeuk waarschuwing Zevenhuizerplas Oud Verlaat

Aan de Noordwestzijde van de Zevenhuizerplas is al even een waarschuwing voor zwemmersjeuk. Hiervoor heeft de ODMH een waarschuwing op zwemwater.nl gegeven. Zwemmersjeuk is een allergische reactie op de bacterie Trichobilharzia, die jeuk kan opleven maar volgens het RIVM niet gevaarlijk is. Deze waarschuwing is niet voor de Nesselande kant van het strand, maar daar is een deel afgesloten door werkzaamheden.

Trichobilharzia, de larven van een wormsoort die bij verschillende eenden – en ganzensoorten voorkomen, kunnen een klein stukje in de menselijke huid binnen dringen. Dit veroorzaakt een allergische reactie bij de mens: zwemmersjeuk. Rond dit gebied aan de kant van Oud Verlaat leven veel eenden en ganzen bij de eilandjes van dit gebied. Vorig jaar was er ook een melding van Zwemmersjeuk.

Voor de allergische reactie is, volgens thuisarts.nl geen medicatie beschikbaar maar kan het ook gevaar. Advies is om de huid met de blaasjes te koelen. Meer op https://www.thuisarts.nl/zwemmersjeuk/ik-heb-zwemmersjeuk

Advertentie