8.5 C
New York
zaterdag 7 september 2024

Zuidplas niet verantwoordelijk voor wateroverlast kruipruimten Koningskwarter

De gemeente Zuidplas is niet verantwoordelijk voor de wateroverlast in de kruipruimten in het Koningskwartier. Dat laat het college van B&W nogmaals weten na vragen van de fractie van de PvdA/GroenLinks. De partij bleef na behandeling in de raad en eerdere vragen zitten met meer vragen zitten maar de gemeente blijft erbij, het is een verantwoordelijkheid van de eigenaren.

Raadslid Damen had in zijn vragen om verlaging van het waterpeil gevraagd maar daar komt op antwoord op dat het peil niet te hoog is. Het college geeft het volgende voorbeeld in de antwoorden ;”Als voorbeeld is blok 1 aan de Baronessenhof gekozen. Het vloerpeil van de woningen is – 5.20 NAP. De sloot waar de drainage in uitkomt is -7,00 NAP. Hierdoor is er een hoogteverschil van 1,8 meter. Het is voor de onderkant van de drain wenselijk om op 1,25 meter onder het vloerpeil te worden gelegd. Hierbij kan de drain volledig leeglopen, echter dit is niet noodzakelijk. Met bovengenoemde gegevens kan gesteld worden dat er voldoende hoogteverschil is voor het afwateren van particulier grond naar het oppervlaktewater“. Verlaging van het peil gaat via het Hoogheemraadschap en stat dan open voor bezwaar en beroep.

Op de vraag hoe het toezicht is, legt het college van B&W uit dat de bouw- en woningtoezicht taken worden uitgevoerd door de toezichthouder van de ODMH. Deze controleert buiten de vergunde stukken, waar de nadruk ligt op veiligheid, namelijk de constructie en de brandveiligheid van de te realiseren bouwwerken.De bouwtekeningen worden bij de vergunningsverlening getoetst door de ODMH. Vervolgens controleert de toezichthouder de werkzaamheden die worden uitgevoerd door de aannemer, van start tot aan de oplevering door de aannemer. Hierbij wordt getoetst aan de verleende vergunning en het Bouwbesluit / BBL. De ODMH houdt geen toezicht op aanleg, werking van drainage op particulier terrein. De gemeente houdt wel toezicht op de aanleg en werking van drainage op openbaar terrein.

Voor het probleem aan de Baronessenhof gaat het volgens het college van B&W om een particuliere drainage die direct naar de sloot loopt en niet over openbaar terrein en hiervoor is de woningeigenaar zelf verantwoordelijk voor aanleg en werking van de drainage. Deze wordt dan ook niet gecontroleerd door gemeente of ODMH omdat dit niet hun taak is aldus de gemeente.

Op de vraag of de gemeente aan haar zorgplicht heeft voldaan geeft het college het volgende antwoord : “Ja, de gemeente heeft zorgplicht voor de drainage in de openbare ruimte op orde, zij heeft daarmee aan haar zorgplicht voldaan”.

Wel geeft men aan dat de de gemeente op de projectwebsite https://www.zuidplas.nl/woonwijk-zevenhuizenzuidkoningskwartier een stapsgewijze handleiding voor het doorspuiten van drainage heeft geplaatst. Hierbij zijn ook de indicatieve tekeningen met de gegevens van de drainage in het Koningskwartier te vinden.

Advertentie