8.5 C
New York
maandag 16 september 2024

Hoogleraar Rotmans draait bij : “Zuidplaspolder kán een wow-project gaan worden”

Hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam was in 2021 nog uitgesproken tegenstander van de bouw van het Vijfde Dorp in het Middengebied van de Zuidplaspolder. In het AD liet hij het volgende optekenen: “Wat een onzalig plan. Een dorp bouwen op het laagste punt van Nederland. Vanuit oogpunt van klimaatverandering is dit onverantwoord, Dit houden we niet meer droog”.

Maar korte tijd later bleek dat de gemeente Zuidplas de hoogleraar verbonden had in een expertpanel met meerdere deskundigen, die de projectgroep hebben begeleid bij het maken van het plan van het middengebied van de Zuidplaspolder met hierin een nieuw dorp met 8.000 woningen. Naast Rotmans zaten in dit panel : Koos Biesmeijer – hoogleraar natuurlijk kapitaal, Peter Boelhouwer – hoogleraar housing systems en Geert Teisman – professor complexe besluitvorming en procesmanagement. Burgemeester Weber sprak toen “Om dit goed te doen hebben we ervoor gekozen om een expertpanel samen te stellen met onafhankelijke deskundigen die kritisch meekijken met de ontwikkeling en ons helpen met het opzetten én uitbouwen van een netwerk“.

Deze hoogleraren hebben allemaal meegewerkt aan een korte serie Zomerverhalen experts Middengebied die de gemeente Zuidplas beperkt openbaar via LinkedIn heeft gemaakt. Een van Zomerverhalen spreekt Jan Rotmans over zijn eerdere uitspraak en nog steeds is hij in beginsel van mening dat men hier niet moet bouwen maar heeft zijn mening bijgesteld : “‘Ik ben daarin van mening veranderd en zie dat er écht gezocht wordt naar mogelijkheden om hier een uniek project van te maken.Hier kan zoveel anders, hier liggen zoveel kansen om het verschil te maken, maar dan moet het wel gebeuren. Dit kán een wow-project gaan worden” aldus Rotmans.

Rotmans geeft aan het einde van het zomerverhaal een advies mee :”Er is al ontzettend hard gewerkt, maar het moeilijkste deel komt nog. Ook het spannendste. Blijf consistent en vasthouden aan je eigen ambities en visie. Geniet niet alleen van de resultaten, maar vooral van de weg die volgt. Probeer licht te reizen en wees trots op jezelf!“.

Of dit advies ook de goede koers zal zijn moet blijken als einde van dit jaar de Raad van State over meerdere beroepsprocedures over het bestemmingsplan Zuidplaspolder Middengebied 1 gaat buigen. Zowel het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard als ook Rijkswaterstaat hebben beroep ingesteld tegen de gemeente Zuidplas. Tot nu toe bleef de gemeente, zeker tegen het Hoogheemraadschap vasthouden aan haar eigen visie op waterhuishouding.

Link naar gehele zomernieuwsbrief

Advertentie