De gemeenteraad heeft tijdens haar eerste ‘BOPA’ vergadering het plan voor een parkje met 10 tiny houses aan de Zuidplasweg in Zevenhuizen unaniem goedgekeurd en daarmee een uniek besluit genomen. Het heeft een bindend advies gegeven aan het college van B&W om door te gaan met het plan. Het plan is een tijdelijke aanvraag voor 10 jaar op een stuk gras langs de Ringvaart.
De raad was verheugd over de komst maar had wel vragen over de duur van het project. Van der Spek (ChristenUnie/SGP) vreest dat na 10 jaar er toch toch permanente bewoning kon plaatsvinden en ook raadsleden Karreman (VVD) en Meppelink (CDA) hadden vragen over de duur van de BOPA. Wethouder Schuurman legde de gemeenteraad uit dat het plan maximaal 10 jaar is, daarna kan het bestuur dan een besluit nemen over nog 5 jaar maar niet langer. Keer op keer verlengen is er niet bij volgens de wethouder.
Raadslid Karreman had ook wensen voor verkeer maar dat was grotendeels niet onderdeel van dit plan, Schuurman vond het de aanpassingen onevenredig groot voor een klein plan en dat moest in een groter geheel worden meegenomen. De VVD-er vroeg zich af of de huisvestingsverordening nu van kracht was, waarbij men verplicht kan worden voorrang te verlenen aan eigen inwoners. Schuurman legde uit dat een verhuurder pas dit moet doen bij 11 of meer woningen in eigendom. 8 van de 10 woningen zijn al vergeven.
BOPA raadsvergadering
Deze eerste BOPA (buitenplanse omgevingsplanactiviteit) vergadering is een voortvloeisel van de nieuwe omgevingswet. Tijdens deze vergadering geeft de gemeenteraad een bindend advies over de aanvraagde BOPA. Een buitenplanse omgevingsplanactiviteit is een activiteit die niet voldoet aan de regels van het vastgestelde omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) en niet vergunningvrij voor het bouwen is. Het kan een activiteit zijn waarvoor het omgevingsplan bepaalt dat een vergunning nodig is, maar het volgens de beoordelingsregels niet mogelijk is de vergunning te verlenen. Het kan ook een activiteit zijn die in strijd is met algemene regels in het omgevingsplan.
De gemeenteraad van Zuidplas moet binnen 8 weken na aanvraag een besluit nemen.
Aanvrager regelt inspraak
Met de aanvraag van de BOPA is de aanvrager verantwoordelijk voor het regelene van de inspraak. Dit is terug te lezen in het raadsvoorstel : “De initiatiefnemers hebben het planvoornemen in het kader van participatie gepresenteerd aan omwonenden en andere belanghebbenden. Hiertoe is op 21 mei 2024 een informatieavond georganiseerd op het terrein van de planlocatie, waarbij in totaal 50 omwonende huishoudens zijn uitgenodigd. Onder andere de groene invulling, de impact op het uitzicht vanaf het Zuideinde, de mogelijke geluidsoverlast van de bewoners van de tiny houses en de verkeersveiligheid zijn tijdens deze avond besproken. Hieruit zijn geen bezwaren naar voren gekomen“.