8.5 C
New York
maandag 16 september 2024

Raadsleden Zuidplas en Gouda fietsen samen door Groenblauwe Zone

Zaterdag zijn ongeveer 20 raadsleden uit Gouda en Zuidplas op de fiets gestapt voor een fietstocht door de Groenblauwe Zone tussen de Goudse woonwijk Westergouwe en Moordrecht. De wethouders van Gouda en Zuidplas stellen voor om in dit stuk groen recreatieve voorzieningen, zoals een kanoverhuur of restaurant, mogelijk te maken. De gemeenteraad van Zuidplas is verdeeld over het voorstel.

Besluitvorming

De Groenblauwe zone is eigendom van Gouda, maar ligt op het grondgebied van Zuidplas. De gemeente Zuidplas gaat daarom over het bestemmingsplan. Op dinsdag 10 september stemt de gemeenteraad Zuidplas over een wijziging om de recreatieve voorzieningen mogelijk te maken. Eerder werd duidelijk dat veel raadsleden vinden dat er met de bestemmingsplanwijziging te grote gebouwen mogelijk worden gemaakt. Een deel van de raad diende een voorstel in met wat minder grote bouwvlakken. Een ander deel vond ook deze maten nog te grootschalig.

groenblauwe zone
Met palen en linten hebben raadsleden van Zuidplas een gebouw van 750 m2 weergegeven in het gebied (juni 2024)

Locatiebezoek

Omdat de gemoederen hoog opliepen, organiseerde de griffie van Zuidplas een fietstocht door het gebied voor de raadsleden van Zuidplas en Gouda. Daar kregen ze een toelichting op de plannen van de projectorganisatie Westergouwe. De tocht startte bij het nieuwe sportpark ‘t Ambacht. Om wateroverlast als gevolg van de aanleg hiervan te voorkomen, moet extra waterberging in het gebied gerealiseerd worden. Die berging is gevonden in de Groenblauwe zone. Dat willen de gemeenten combineren met een extra fietspad vanaf Moordrecht naar het gebied en recreatieve voorzieningen. De tocht ging vervolgens naar het groene gebied zelf.

Verzamelen bij sportpark ‘t Ambacht

Kleinschalige recreatie

Projectdirecteur Pieter Stoffel van Westergouwe gaf een toelichting op de plannen voor Westergouwe en de wensen voor de aanliggende Groenblauwe zone. Westergouwe wordt de komende jaren tegen deze zone aangebouwd. Net ten noorden van de zwaluwenwand komt het centrum met winkels en andere voorzieningen. Voor Westergouwe is het mooi als er geen harde grens is tussen winkelcentrum en het groene gebied. De voorkeur heeft een geleidelijke overgang met bijvoorbeeld een restaurant.

Plan Westergouwe. Rode stip nr. 2 is waar nu de zwaluwenwand is.

Tijdens de toelichting kwam het verschil in beeldvorming tussen Gouda en Zuidplas aan het licht. Waar de wethouder van Zuidplas vooral de uitloop vanuit Moordrecht naar het gebied benadrukt, is het voor Gouda belangrijk dat gebouwen goed aansluiten op de functies en bouwlijnen vanuit Westergouwe. In Zuidplas denken ze aan voorzieningen voor de bezoekers overdag, terwijl Stoffel het ook over restaurantbezoekers in de avond had. In de voorgestelde bestemmingsplanwijziging blijft dat allemaal nog open. Er wordt alleen maximal 2500 m2 bebouwing mogelijk gemaakt. Het is nog niet bekend waar die gebouwen komen, hoe groot ze worden en hoe ze er uit zien.

Pieter Stoffels geeft toelichting en raadsleden krijgen de kans om te zien hoe een recreant er uitziet

Verbazing

Na afloop gaven enkele Goudse raadsleden aan verbaasd te zijn over de felle betogen van hun collega’s uit Zuidplas bij dit locatiebezoek. Zij volgen het project al decennia en het is de eigen gemeente die de regie heeft. Ze hebben het gevoel dat het goed gaat en sturen op hoofdlijnen. De emotie vanuit Zuidplas begrijpen ze niet zo goed. “Wij hebben vanuit Gouda alleen maar een visie liggen. Als Zuidplas een andere visie heeft over de maximale bebouwing in de Groenblauwe Zone, dan moeten ze gewoon hun tanden laten zien. Willen ze veel kleinere gebouwen?, dan moeten ze dat gewoon doen. Zij gaan immers over het bestemmingsplan”.

Investeren in gezamenlijke beeldvorming

De gezamenlijke fietstocht heeft wel vruchten afgeworpen. De deelnemers begrijpen iets beter waarom de voorstellen gedaan worden. Uit de reacties van ambtenaren en raadsleden was op te maken dat het meenemen van de raadsleden uit Zuidplas eerder gedaan had moeten worden. De emotie vanuit de Moordrechtse geschiedenis is onderschat en de bedoeling van het plan is niet goed overgekomen. Daardoor is het vertrouwen in het vervolg onvoldoende. En juist dat vertrouwen is noodzakelijk als de gemeenteraad moet besluiten over zo’n globaal plan, met veel vrijheden.

Wethouders Jan-Kees Oppelaar van Gouda en Daan de Haas van Zuidplas.

Kritische raadsleden Pien Meppelink (CDA) en Martin Damen (PvdA/GroenLinks).

Advertentie