8.5 C
New York
maandag 16 september 2024

Stemsysteem nieuwe dorpsnaam Zuidplas amateuristisch

Tot 8 september kunnen inwoners uit Zuidplas stemmen op de dorpsnaam voor het Vijfde Dorp. De stemming, georganiseerd door de gemeente Zuidplas, blijkt echter kinderlijk eenvoudig te manipuleren. Dat blijkt uit signalen die de redactie van Gouwe IJssel Nieuws heeft ontvangen.

Inwoners hoeven zeker geen IT-expert te zijn om de stemming te manipuleren. Het is eenvoudig om meerdere stemmen uit te brengen. Daarnaast kunnen ook personen van buiten Zuidplas hun stem uitbrengen, mits er een postcode uit Zuidplas ingevuld wordt.

Bij de lancering van de stem-optie nodigde de gemeente inwoners en ondernemers uit om deel te nemen aan deze “belangrijke beslissing”. “Dit is een unieke kans om invloed uit te oefenen op de toekomst van onze gemeenschap, We kijken ernaar uit om te zien welke naam het hart van Zuidplas zal veroveren.” Was het citaat van Burgemeester Weber bij de lancering.

Na vragen van Gouwe IJssel Nieuws laat een woordvoerder van de gemeente Zuidplas weten dat de gemeente weet dat het mogelijk is om vanaf één IP-adres (één internetverbinding) meerdere keren te stemmen. Echter kan volgens de woordvoerder slechts één keer per apparaat gestemd worden. De gemeente heeft voor deze oplossing gekozen vanwege de toegankelijkheid: “We willen graag iedere bewoner/ondernemers de kans geven om, op redelijk eenvoudige wijze, te stemmen. Daarnaast gaan we uit van de integriteit van onze bewoners en ondernemers en rekenen we er op dat zij geen misbruik maken van de geboden kansen.

Uit signalen van inwoners en een test van Gouwe IJssel Nieuws blijkt dat het wel degelijk eenvoudig mogelijk is om vanaf hetzelfde apparaat onbeperkt stemmen uit te brengen. Op de vraag hoe de gemeente waarborgt dat de uitslag representatief blijft laat de woordvoerder weten: “Via de tool die wordt gebruikt worden IP-adressen en het tijdstip van stemmen geregistreerd. Op die manier kan gefilterd worden hoeveel stemmen er per IP-adres uitgebracht zijn en op welk moment. Na het sluiten van de stemming worden de resultaten nauwkeurig geanalyseerd. Bij verdenking van fraude kan een deelnemer/stem worden uitgesloten van stemmen, wat inhoudt dat de betreffende stem niet langer meetelt.”

In hoeverre de gemeente in staat zal zijn om dubbele stemmen uit de resultaten te filteren blijft de vraag. De gemeente kan, net als bij “echte” verkiezingen, altijd nog teruggrijpen naar het ouderwetse rode potlood. Door de procedures die nu lopen bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan voor het nieuwe dorp heeft de gemeente in ieder geval nog genoeg tijd om de aanbesteding voor rode potloodjes uit te schrijven.

Advertentie