8.5 C
New York
woensdag 18 september 2024

Collega agenten moeten ook blazen bij alcoholcontrole Nieuwerkerk

De politie heeft op zondagochtend 15 september een alcoholcontrole gehouden bij de afrit van de A20 naar de N219 bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Maar liefst 130 voertuigen werden in de vroege ochtend gecontroleerd en tot blijdschap van de politie waren er geen bestuurders die te veel alcohol op hadden.

Op het instagram kanaal van de wijkagenten in Nieuwerkerk aan den IJssel kwam een bericht voorbij waarbij de agenten van het team wijkagenten uit Rotterdam-Nesselande ook bij de alcohol controle in Nieuwerkerk voorbij kwamen en uiteraard moesten blazen. Met de foto laten de beiden teams zien dat samenwerking goed is tussen de beide eenheden.

Foto: Politie wijkagenten Nieuwerkerk aan den IJssel

Elders wel grote overtredingen

Daar waar in Nieuwerkerk iedereen netjes zich aan de regels hield, moest het team Waddinxveen-Zuidplas afgelopen weekend wel fors aan de bak elders in de regio. Vrijdagavond zag de politie een auto erg hard rijden over de Noord Ringdijk in Moordrecht. Bij controle bleek de 19-jarige bestuurder uit die plaats onder invloed van alcohol. Op het bureau blies hij ruim 8 maal te veel namelijk 700 ugl. Zijn rijbewijs is ingevorderd en justitie zal een beslissing nemen over de strafmaat.

Vrijdagnacht controleerde de politie een bestuurder naar aanleiding van gevaarlijk rijgedrag in Waddinxveen. Deze bestuurder, een 30- jarige man uit Waddinxveen is overgebracht naar het politiebureau alwaar hij moest blazen op het ademanalyse apparaat. Hier blies de man 1140 Ugl wat ver boven de limiet is. De man heeft een rijberbod gekregen van 17 uur, een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en het dossier wordt ingestuurd waarna een rechter een beslissing zal nemen over de strafmaat.

Zaterdagnacht trof de politie op de A20 een voertuig welke was betrokken bij een aanrijding. De 40-jarige bestuurder uit Hazerswoude blies 495 ugl.

Bestuurders onder invloed van drugs

Vrijdagnacht reed een 28-jarige automobilist uit Rotterdam 40 kilometer per uur te snel langs werkzaamheden over de A12. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring bleek de bestuurder ook onder invloed van drugs. De bestuurder is aangehouden en op het bureau is er bloed van hem afgenomen teneinde te bepalen of hij daadwerkelijk onder invloed was.

Zaterdagochtend tijdens de vroege dienst heeft de politie naar aanleiding van een melding van opvallend rijgedrag in Waddinxveen twee vrouwen van 22 en 23 jaar uit Dordrecht aangehouden ter zake het voorhanden hebben van lachgas. Tevens zal de 23-jarige bestuurster het rijden onder invloed van lachgas en harddrugs ten lasten worden gelegd. Beide vrouwen zijn verhoord en justitie zal hier later een beslissing over nemen.

Wat is een Ugl, µg/l of uggel

De maat van alcohol wordt gemeten via een ademanalyse waarbij het percentage alcohol wordt gemeten in microgram per liter µg/l , vaak Ugl genoemd. Een beginnend bestuurder mag maximaal 88 µg/l blazen. Dat is te vergelijken met het promilage alcohol in het bloed van 0,2 of te wel niet eens een glas alcohol.

Wie langer zijn rijbewijs heeft mag maximaal 220 µg/l blazen wat staat voor een promilage van 0,5 of twee alcoholische consumpties. Wie de auto laat staan en de fiets pakt met meer dan 2 drankjes op maakt ook dezelfde overtreding. De regels voor alcohol gelden voor het besturen van alle soorten voertuigen inclusief de fiets.

Wie positief blaast moet mee naar het politiebureau om het exacte percentage alcohol vast te stellen. Indien dit niet lukt, kan de politie een bloedproef vragen. Het niet meewerken aan een blaas- of bloedtest is een strafbaar feit.

Rijden onder invloed van alcohol of drugs kan leiden tot een geldboete, een rijverbod van een periode, een tijdelijke inname van het rijbewijs of zelfs een gevangenisstraf. Het veroorzaken van een aanrijding onder invloed wordt altijd veel zwaarder bestraft dan zonder rijden onder invloed. Verzekeringsmaatschappijen kunnen de schade dan ook verhalen op de bestuurder die onder invloed was.

Advertentie