Het Platform Asielopvang Zuidplas heeft in een open brief aan de gemeenteraad en het college van B&W Zuidplas gevraagd het genomen besluit voor een grote regionale opvang locatie voor asielzoekers in heroverweging te nemen. In de brief, die hieronder staat, is vooral aandacht voor de ervaringen die het platform heeft opgedaan in een werkbezoek in Putte in Noord-Brabant. Bij het artikel is ook het bezoeksverslag bijgevoegd van het platform.
Geachte leden van college en gemeenteraad,
Gemeente Zuidplas heeft een bestuursovereenkomst met het COA ondertekend, zonder dat er gedegen onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden voor kleinschalige opvang in Zuidplas. Hiermee is geheel voorbij gegaan aan de roep van een groot aantal inwoners voor spreiding over de kernen van Zuidplas met opvangcentra op kleine leest.
Dat het ook anders kan, blijkt uit het bezoek op 30 augustus jl. aan de kleinschalige TGO (Tijdelijke Gemeentelijke Opvang) in Putte, gemeente Woensdrecht. Uit deze best practice zijn waardevolle lessen te leren. Over hoe belangrijk het is als gemeente zelf de regie te nemen in plaats van afhankelijk te zijn van het COA die alleen maar kwantitatieve doelen nastreeft, over het inzetten op zelfredzaamheid en integratie van de bewoners, en over open en eerlijke communicatie met en acceptatie door de inwoners van de gemeente. De kleinschalige opvang in Putte is het succesverhaal van een gemeente die durfde van de gebaande paden af te wijken en met een bevlogen team dagelijks werkt aan de menselijke maat in asielopvang.
Als betrokken inwoners die pleiten voor kleinschalige opvang in Zuidplas, doen we bij deze als Platform Asielopvang Zuidplas een dringend appel aan u, college en raad, om de lessen en adviezen uit Putte ter harte te nemen en als gemeente een pas op de plaats te maken in het uitrollen van de COA-aanpak in de vorm van een ROL in Nieuwerkerk. Er is alle aanleiding om het debat over kleinschalige opvang te heropenen.
De discussie over kleinschalige opvang is eerder in de kiem gesmoord door argumenten als “het COA wil een minimale omvang van 300 personen”, “het is niet te organiseren qua kosten, dagbesteding en veiligheid”, “Ter Apel loopt over dus geen tijd voor discussie” en “We moeten dóór”. Voor wie in de opvang in Putte is geweest, zoals een aantal van u, weet dat deze opwerpingen geen steek houden. Graag verwijs ik u naar het bijgaande verslag dat we vanuit het Platform Asielopvang Zuidplas van het bezoek in Putte maakten.
Het bezoek aan Putte is geïnitieerd door het Platform Asielopvang Zuidplas. De bal ligt nu bij u. Aan u de eer en taak het gesprek aan te gaan om tot betere en wél breedgedragen oplossingen te komen voor het asielopvangvraagstuk in gemeente Zuidplas. Een wijs gezegde luidt: Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.
Platform Asielopvang Zuidplas